AUDIO | Răzvan Cherecheș, UBB: „Izolarea este pentru a-i proteja pe cei în vârstă pentru că, dintr-o dată, sunt expuși toți”

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai a explicat la EBS Radio despre ce va aduce relaxarea măsurilor de distanțare socială, dar și faptul că izolarea ar mai putea fi impusă în acest an.

Răzvan Cherecheș realizează filmulețe pe pagina sa de Facebook, prin intermediul cărora dă răspunsuri la multe întrebări pe care fiecare ni le punem în această perioadă.

Astfel, el explică o sumedenie de lucruri, de exemplu dacă trebuie să purtăm mănuși la cumpărături sau dacă este necesar să purtăm măști atunci când ieșim din casă.

„Noi nu avem suficiente măști în spitale. În momentul de față, în condițiile în care nu avem suficiente măști pe piață ar fi recomadat ca toate măștile care protejează cu adevărat să fie direcționate către spitale și persoanele vulnerabile, nu pentru populația generală”, a spus profesorul Răzvan Cherecheș.

Cu toții suntem nerăbdători ca acestă perioasă să ia sfârșit. La Cluj, oamenii așteaptă marile festivaluri de vară. Ar fi posibil ca acestea să aibă loc? Puțin probabil.

„În momentul în care noi am făcut izolare socială, așa zisul vârf de infecție nu va fi un vârf real, va fi unul artificial. Noi, aplatizând curba, ce am e făcut? Am protejat un segment mare de populație care nu se va infecta. În momentul în care se va relaxa izolarea, toți oamenii care au fost complianți și au stat acasă, cea mai mare parte dintre ei, vor începe să se infecteze din nou. Nu vom avea doar o singură curbă, vom avea multimple curbe…O să mai vină în toamnă, cel mai probabil, încă o tură de izolare socială”, a declarat Răzvan Cherecheș.

Ce spune profesorul despre noul coronavirus, posibilitatea ca un om să se infecteze a doua oară și cum va funcționa vaccinarea împotriva Covid-19, aflați din interviul pe care i l-a acordat lui Angel Rusu.

 

 

Ne poți asculta și aici: