AUDIO | Reacțiile clujenilor care au primit deja „pachetul” complet de vaccin: „Ne protejăm pe noi și pe cei de lângă noi!”

Celor mai norocoși și perseverenți dintre clujenii în vârstă de peste 65 de ani, cu boli cronice, sau angajați în domenii cheie, care s-au programat încă din 15 ianuarie pentru vaccin, le este administrată începând din această săptămână doza de rapel. EBS Radio a fost la un centru de vaccinare și a stat de vorbă cu o parte dintre ei.

 

Poate v-ați aștepta ca în fața unui centru de vaccinare să fie un adevărat „furnicar”, fie și cu păstrarea unei distanțe aproximative între oameni. Ei bine, lucrurile nu sunt deloc așa, sau cel puțin nu astăzi, la centrul de vaccinare de la școala „Ion Creangă”. În condițiile în care pe cuprinsul întregii zile sunt imunizate aproximativ 60-70 de persoane, doar răzleț iese, ori intră, câte o persoană sau două – în cazul cuplurilor care au reușit să se programeze simultan. Câteva reacții, la cald, mai jos:

 

Emoții la a doua doză

„Sunt cu boli cronice și de aceea am optat să mă vaccinez cât mai repede, să mă protejez pe mine în primul rând și pe restul, pe cei de lângă mine. Mă simt ok, nu am avut deloc emoții la prima doză… între timp, uitându-mă la știri, văzând oameni cu reacții adverse, când am venit la doza a 2-a, deși nu sunt o firă emotivă,  am avut totuși emoții. Și totuși rog lumea să meargă să se vaccineze”, ne-a spus doamna Gabi, cu o privire albastră, umezită de amestecul de griji și speranță din această perioadă.

 

Vaccinare cu… dureri de cap

Temute de unii, reacțiile adverse au fost realitate pentru alte persoane.

„Eu am zis de la început că trebuie totuși vaccinul făcut, medicina a avansat foarte mult. Acuma simt parcă o ușurare, deși am făcut alergii, ușoare (după prima doză, n.red.), pentru că sunt bolnav cronic, cu tensiune, cardiopatie, normal că le faci. Zici că îți crește tensiunea, iei medicamentul, poate am luat puțin în plus, am avut niște dureri de cap, vreo trei zile, am crezut că tot din cauza tensiunii, dar nu, era un soi de durere vagă, ca o ‘beție’; în rest, sunt liniștită și îndemn pe toată lumea (la vaccinare, n.red.), la noi în familie nu suntem împotriva vaccinării și a medicamentelor și a folosirii lor”, ne-a povestit o doamnă, după ieșirea de la rapel. Ea este încrezătoare că, odată vaccinată, va putea petrece mai mult timp cu nepoții sau va putea călătorii cu mai puține griji.

 

Griji de pandemie

Efectuarea vaccinului „complet”, doza 1 + doza 2, de rapel, le mai poate atenua oamenilor din grija pe care și-au purtat-o unii altora în această perioadă. Cei intervievați ne-au spus că s-au vaccinat atât pentru protecția persnală, cât și pentru protecția celorlalți și interacțiunea cu mai puține bătăi de cap cu aceștia. Ei susțin că, chiar dacă s-au vaccinat, vor respecta în continuare măsurile de protecție și distanțare fizică.

„Ca bunici și ca părinți, ne-am temut pentru copii și pentru nepoți și ei pentru noi. Pentru noi nu ne-am temut așa, pentru că am încercat să nu prea ieșim, să facem ce ni se spune, să sperăm că totul o să fie în ordine”, punctează doamna Luță, la braț cu soțul ei.

Au 67, rspectiv 68 de ani. Bărbatul a simțit în pandemie, deopotrivă, grija societății pentru categoriile considerate mai vulnerabile, dar și presiune: „Am fost și arătați cu degetul, pe nedrept… adevărul că nici mie nu mi-a convenit să stau închis în casă, să am doar 2 ore să merg la cumpărături… chiar dacă sunt trecut de 65 de ani. Poate să mă lase să mă duc, nu trebuie să vină să îmi spună nu știu care să stau la 10 metri, că știu eu”.

 

„Am fost stresați”

Soții Damian ies la rândul lor la braț de la rapel și se completează mereu în conversația, povestind și despre cum i-a afectat această perioadă.

„Stresați am fost, din cauză și că tot timpul vedeam la televizor, că persoanele peste 65 de ani să stea în casă, să stea izolate… noi am fost foarte conșienți că trebuie să stăm în casă, mai ales la început, în starea de urgență. Dar chiar așa de mult să ne tot ‘toace’, nu ne-a făcut bine deloc”, spune soția, completată de partenerul de viață: „Stresul din mass-media și accentuarea acestui fenomen, de dimineața până seara, din oră în oră…”.

Ambii se declară buimăciți de excesul de statistici prezentat la tv. Pentru ei e suficient să vadă evoluția pandemiei prin prisma numărului de persoane în terapie intensive și a deceselor.

Alături de vârstnici, persoanele cu afecțiuni cronice au fost considerate printre cele mai vulnerabile în acest nou context. Roxana Ploscariu, care a făcut de asemenea rapelul, ne-a vorbit dspre experiența ei și cum a reușit să se programeze încă din prima zi, pentru vaccinare.

„Până când nu trec și cele 7 sau 14 zile, până când ar trebui să apară anticorpii, nu sunt așa de liniștită. Nu m-a împins nimeni de la spate, am considerat că fac asta pentru siguranța mea și a familiei mele și mergem pe mâna medicilor, consider că ei știu mai bine decât internetul și atoateștiutorii și am decis să mă vacinez. Din prima zi, din 15, când s-a dat drumul la programări, atunci când au fost toate problemele și erorile din lume, am reușit să stau ‘focusată’ pe platformă acolo și să mă programez, atât pe mine, cât și pe bunici și pe niște cunoștințe, tot așa, persoane peste 65 de ani”, a spus tânăra.

Minim 60 de vaccinări pe zi

Centrul de vaccinare de la școala „Ion Creangă” este unul din cele 10 centre (12 fluxuri de vaccinare) cu circuit deschis unde a debutat imunizarea din etapa a 2-a campaniei naționale de vaccinare, în județul Cluj. La scurt timp s-au adăugat alte 2 centre, ritmul de distribuție și de programare fiind de 60 de vaccinuri / vaccinări pe zi.

Programările au început în 15 ianuarie dar imunizările au început efectiv luni, în data de 18, cu vaccinul Pfizer. În data de 15 ianuarie în Cluj au fost vaccinate strict peste 100 de persoane dintr-un centru rezidențial, de vârstnici, al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGSAPC) Cluj.

Rapelul pentru vaccinul Pfizer se face la 21 de zile, astfel că administrarea dozei a 2-a pentru persoanele incluse în etapa a 2-a, a început de luni. Practic, în această perioadă activitatea din centre se concetrează în special pe rapel, dar în paralel se efectuează și vaccinări cu doza 1, cu vaccinul Moderna.

De astăzi au început programările și pentru 10 noi centre unde imunizărilor vor începe efectiv luni, 15 februarie, exclusiv cu vaccinul AstraZeneca.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: