AUDIO | Redeschiderea grădinițelor, la Cluj. Părinte: „Ne-a fost foarte greu, foarte solicitant la serviciu, timp puțin cu copilul”

Părinții care au trebuit să îmbine în această perioadă munca de acasă cu îngrijirea copiilor vor avea o alternativă odată cu redeschiderea grădinițelor și a centrelor after school, de la jumătatea lunii iunie.

Perioadă dificilă pentru părinți

Odată cu anunțarea noului set de măsuri de relaxare după 15 iunie, nu puțini sunt părinții clujeni care s-au interesat deja de activități pentru cei mici. Aceștia așteaptă cu nerăbdare redeschiderea grădinițelor sau a centrelor after-school:

Este foarte utilă redeschiderea grădiniței, pentru că în perioada aceasta cât a fost închisă, a fost foarte greu. Lucrez în distribuție pentru produse de igienă și am fost foarte solicitată în această perioadă, am lucrat și de acasă și de la birou, drept pentru care nu am putut să stau efectiv foarte mult cu copilul meu, care a stat acasă. Sora lui este pe clasa a 8-a, e diferență foarte mare între ei, nu a putut să stea foarte mult cu el, așa că a stat mai mult singur, adică nesupravegheat. Nu am putut să beneficiem de online, pentru că nu am avut timp să intru pe online, pentru că programul meu s-a suprapus cu programul grădiniței online și atunci a fost o perioadă foarte grea, așteptăm cu mare nerăbdare să se deschidă grădinița și considerăm că este chiar necesar să stea copiii împreună și să poată să socializeze”, a spus, pentru EBS Radio, Lacrimioara Sodolan.

Lucrez de acasă și atunci trebuie să îmi concentrez atenția în două părți, să nu o neglijez nici pe ea, dar să pot să îmi fac și treaba și e destul de complicat, mi-ar fi util dacă ar reîncepe activitatea after-school-ul, chiar și dacă este în prima parte a zilei doar, pentru că de obicei în prima parte a zilei am și eu mai mult de lucru”, a spus și Livia Popa, mama unei fetițe.

Pentru Florina Șimon situația a fost oarecum mai simplă, pe de o parte au un singur copil, iar pe de alta atât ea cât și soțul ei având propria firmă.

Nu am fost nevoiți să mergem la lucru și nici să lucrăm ambii, acasă, de pe calculatoare, dar nu știu câte astfel de cazuri sunt. Nu ne-a afectat atât de tare, dar sunt pentru redeschiderea cât de rapidă a grădiniței”, a spus aceasta.

50% dintre părinți vor retrimite copiii la grădiniță

Instituțiile educaționale private, fie că este vorba de creșe, grădinițe sau centre tip after school sunt pregătite să îi reprimească pe copii și îi așteaptă cu multe activități în aer liber. Ruxandra Mercea, manager al unei instituții private unde sunt înscriși 120 de copii de grădiniță:

Eu ce cred că o se întâmple, minim 50% dintre părinți își vor trimite copiii la grădiniță. Revenim din 22 iunie, foarte multe activități afară, program redus, asta înseamnă că nu vor dormi copiii în grădiniță, mâncarea de acasă adusă, profesorii se vor proteja cu măști și cu distanțare socială între adulți, iar în rest copiii sunt pregătiți să vină cu drag”, a spus Ruxandra Mercea. 

Unele grădinițe și-au pierdut spațiul

Actualul context a afectat semnificativ activitatea entităților private care funcționează în regim de grădinițe sau centre educaționale. Corina Pîrvu, managerul unui centru educațional care asigură curriculă de grădiniță este într-o astfel de situație: În situația care s-a impus din 16 martie încoace, am fost nevoiți să renegociem cuantumul chiriei, pentru că am înțeles să reducem și cuantumul taxelor părinților care au copii înscriși la noi. Proprietarul a fost inițial de acord cu acea reducere dar apoi s-a răzgândit și a solicitat prețul inițial, chiar retroactiv. Fiind constrânși financiar, am fost nevoiți să renunțăm la clădire, practic pe fondul acestei situații neobișnuite, a izolării impuse, noi am pierdut practic această clădirea în care funcționam”, a spus Corina Pîrvu pentru EBS Radio.

Număr limitat de copii

Pe lângă măsurile de distanțare și igienă, unele unități vor limita numărul de copii care pot participa la activități. Este și cazul unui centru dedicat activităților științifice și inginerești pentru cei mici, care înainte de pandemie asigura servicii de tip after school pentru 30 de copii:

Am încercat să vorbim cu părinții și să vedem care sunt nevoile lor. Părinții sunt precauți, dar dornici pentru astfel de activități și pe lângă faptul că își doresc siguranță, empatie din partea educatorilor și activități outdoor una dintre cerințe era ca numărul de copii să fie limitat. Noi oricum funcționam cu un număr mic de copii, dar dacă vom începe cu 8 copii, cu 2 educatori, spațiu de 100 de metri pătrați, nu vrem să ne expunem nici noi, nici copiii, vom fi precauți”, a explicat Bianca Balea.

În contextul pandemiei de coronavirus, la Cluj peste 1.100 de firme au solicitat indemnizație pentru îngrijirea copilului pentru mai bine de 3.700 de angajați, în condițiile în care munca acestora nu ar fi putut fi prestată la domiciliu.

Ascultă mai jos materialul AUDIO difuzat pe EBS Radio:

 

Ovidiu Cornea

 

 

Ne poți asculta și aici: