AUDIO | Retro Radio, vocea bunicilor noștri

Regizoarea Ioana Păun a vorbit la EBS Radio despre un proiect artistic inedit, născut în vremea pandemiei, care aduce la lumină istoria alternativă, văzută prin ochii celor în vârstă.

Retro Radio este unul dintre numeroasele proiecte adunate pe platforma artistiimpreuna.ro creată de Centrul Cultural Clujean.

Platforma vrea să încurajeze creativitatea artiștilor în aceste zile de izolare, iar Ioana Păun s-a gândit la o emisiune radio live prin telefon adresată persoanelor în vârstă. Iată cum.

„M-am gândit care este categoria cu care îmi place să vorbesc, și anume persoanele în vârstă, pensionarii. Am realizat și că ei au o conexiune la internet precară, mulți nu au calculator sau smartphone, așa că a trebuit să mă întorc la telefon. Am colectat, printr-un apel pe Facebook numere de telefon, iar nepoții lor, copiii lor, au răspuns la apel. A fost un apel foarte distribuit, așa că am primit suficiente numere de telefon și informații despre bunici ca să pot să încep o conversație”, a povestit Ioana Păun.

Ideea era să vorbească cu ei. Apoi au apărut înregistrările, iar crâmpee din acestea au și fost făcute publice.

„Multe povești sunt legate de interdicții sau probleme din tinerețea lor. Au apărut recurent, la unii, povești legate de colectivizare, de arestări ale profesorilor, de faptul că nu puteau călători, dar la alții au apărut nostalgii, comparații cu prezentul, își comparau tinerețea cu cea a nepoților lor…Pentru fiecare dinte ei, de fapt, prezentul poate nu era atât de relevant. Însă ce am remarcat este că informațiile de la ei, poveștile lor, nu le auzim în conversațiile noastre… Cred că e important ca un proiect de genul ăsta să continue, tocmai pentru că oamenii aceștia sunt niște resurse reale de a afla istorie, de a afla sfaturi și, din păcate, nu sunt folosiți, ascultați atât cât ar merita”, a mai spus Ioana Păun.

RETRO RADIO #1

RETRO RADIO este o emisiune radio live prin telefon adresată persoanelor în vârstă. Discutăm, ascultăm muzică, primim sfaturi și amintiri. Azi ne bucurăm de conversația telefonică cu doamna Doina. Ascultare plăcută!TEMĂ: #eroiRETRO RADIO este inițiativa regizoarei Ioana PaunMaterialele audio sunt ilustrate de artista Romina Ionescu ––––Lucrarea face parte din mișcarea #artistiimpreuna lansată de către Centrul Cultural Clujean și Observatorul Român de Sănătate cu susținerea Banca Transilvania.Susține mișcarea Artiști Împreună prin Like / Share / Tag.Detalii pe www.artistiimpreuna.ro

Publicată de Artiști Împreună pe Vineri, 24 aprilie 2020

Cum se descurcă bunicii în izolare, ce le lipsește cel mai mult, dar și despre prietenie și realații la vârstă a treia aflați mai multe din interviul pe care artista Ioana Păun i l-a acordat Ancăi Brășfălean.

 

Sursa foto: artistiimpreuna.ro

 

Ne poți asculta și aici: