AUDIO | Ritmul de vaccinare va scădea, estimează profesorul UBB Răzvan Cherecheș

Specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a spus la EBS Radio că odată cu depășirea problemelor tehnice legate de sistemul de înscriere la imunizare, creșterea numărului de vaccinuri disponibile și vaccinarea celor care doresc și se grăbesc să o facă, ritmul de vaccinare va fi mult mai scăzut.

(Foto: Răzvan Cherecheș / Facebook)

 

„Sondajele arătau că avem cam 30% din populație care vrea să se vaccineze, undeva la 30% care nu vor să se vaccineze și sunt contra vaccinării, și un 40% care sunt sceptici sau au rețineri. Ce vedem acum este înghesuiala primilor 30%, care vor să se vaccineze și vor să se vaccineze cât mai repede, dar nu va ține.” Despre ritmul în care poate avea loc vaccinarea, Răzvan Cherecheș spune că imunizarea a 70% din populație ar putea fi făcută cel mai devreme în primăvara anului viitor.

În privința evoluției pandemiei, Răzvan Cherecheș remarcă o ușoară scădere a numărului de cazuri, pe care o atribuie faptului că, în prezent, masca se poartă mai mult în spațiile publice decât acum câteva luni. „Singurul element de îngrijorare majoră în acest moment este noua tulpină, care dacă se distribuie pe tăcute, în cel mult o lună vom avea un salt masiv al numărului de cazuri, cum s-a întâmplat în Marea Britanie, în Irlanda, cum se întâmplă acum în Portugalia.”

Despre perspectivele de desfășurarea a vaccinării anti-COVID, dar și ale evoluției bolii în România, în interviul acordat lui Tiberiu Crișan în emisiunea Wake Up Cluj:

 

Ne poți asculta și aici: