AUDIO | Români din Diaspora: „Putem circula doar singuri, doar aproape de casă”

Români din străinătate povestesc la EBS Radio experiența acestor zile în care întreaga lume deste afectată de pandemia de coronavirus.

Din Italia, Franța, Ungaria, Olanda – principala recomandare a românilor, pentru români, este: „Stați în casă!”.

„Restricții de circulație în Franța. Amenzi de 135 de euro”

În Franța, după o perioadă în care populația a părut să nu perceapă gravitatea situației, numeroși parizieni au realizat că există un risc ridicat de contagiune și au încercat să părăsească capitala.

Alexandra Bobeș s-a retras la rândul ei „la țară” și a relatat la EBS Radio măsurile pe care trebuie să le respecte.

„Regulile sunt foarte stricte și aici, într-o săptămână am ieșit doar de două ori să cumpărăm legume și pâine. Trebuie să fim singuri, nu în grup sau cu altă persoană, să avem tot timpul așa-numita ‘atestație’ de deplasare cu noi, o foaie pe care trebuie să imprimăm sau să scriem de mână unde mergem și ce facem. Avem voie să ieșim pentru cumpărăturile necesare, pentru motive de sănătate sau familiale, de genul ajutării bătrânilor care nu se pot deplasa și să facem un pic de sport. Dar un pic: nu mai departe de doi kilometri față de locuință”, povestește Alexandra la EBS Radio.

Ea a precizat că amenda pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului este de 135 de euro.

 

„Sunt așteptate restricții și pedepse și mai aspre”

Italia este una dintre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus. Se află pe locul doi ca număr de cazuri, dar pe primul ca număr de decese. Una dintre principalele probleme este faptul că populația nu a respectat restricțiile de circulație.

Mirela Baciu a plecat din Cluj în Italia, în urmă cu aproape 20 de ani. Ea a explicat la EBS Radio situația din această țară și a făcut un apel către români: „Aveți grijă de voi, stați în casă!”

 

Mirela Baciu/Facebook

„E ciudat că oamenii în vârstă nu înțeleg”

Antal e plecat de peste 30 de ani din Cluj-Napoca. După cum a spus el, vineri, la EBS Radio, populația din Ungaria a început, în general, să respecte restricțiile impuse de starea de urgență din această țară. Dar, „e ciudat că oamenii în vârstă nu înțeleg. Parcă nu ar avea treabă cu virusul, deși ei sunt cei mai afectați”.

Antal povestește și că oamenii au început să cumpere alimente în exces, inclusiv carne și hârtie igienică. Elevii primesc temele de la școală digital, dar e greu să înțeleagă cum să fii și acasă și la școală în același timp.

 

„Părerile personale nu ajută cu nimic”

Din Olanda, profesoara Cristina Tănasă povestește că în urma închiderii școlilor, acestea caută și adoptă soluții proprii de comunicare și transmitere a unor cursuri online.

Ea a avut deja prima experiență de predare online și spune că acest sistem poate chiar să îi apropie pe profesori de studenți dat fiind că fiecare se află atât în mediul sigur, intim, al locuinței, cât și în interacțiune online.

Chiar dacă circulația persoanelor nu a fost limitată, sunt închise restaurantele sau cluburile sportive, iar numărul persoanelor de pe străzi a scăzut și în condițiile în care foarte multă lume lucrează de acasă.

O prioritate a fost menținerea accesului la servicii. Olanda a adoptat o strategie descrisă drept crearea unei imunități de grup, pe baza teoriei că îmbolnăvirea contribuie și la crearea imunității. Din punct de vedere economic, cele mai afectate sunt micile afaceri, care urmează să primească sprijin de la stat, la fel ca liber profesioniștii. Și în Olanda a existat tendința populație de a cumpăra produse esențiale în cantități mai mari decât de obicei.

 

Ne poți asculta și aici: