AUDIO S-a redeschis o primă librărie la Cluj. Editor: „Librăriile clasice și vânzările online vor merge în paralel și după pandemie”

Librăriile clujene se pregătesc de reîntâlnirea directă cu publicul. O primă librărie s-a și deschis de altfel, încă de săptămâna trecută, în Piața Unirii.

Lanțul de librării Humanitas a anunțat deschiderea librăriei din Cluj, de sâmbătă, alături de alte unități cu acces stradal din rețeaua din țară.

S-a deschis în 7 mai

O primă librărie, din rețeaua Diverta, s-a redeschis de săptămâna trecută la Cluj, în Piața Unirii. Chiar dacă vizitatorii provin deocamdată mai mult din zonă, iar vânzările sunt încă scăzute, situația se va schimba în perioada următoare, spun reprezentanții rețelei:

„Am constatat că este nevoie totuși de librării deschise, oamenii au nevoie de carte, de cultură, de ce nu, de partea de papetărie, de office, de jucării pentru copii. În ultimele două luni am învățat cum să ne apărăm de acest virus care ne-a dat viețile peste cap, oamenii știu cum trebuie să se echipeze, cu măști, cu mănuși și atunci librăriile sunt ok pentru a fi deschise”, a spus pentru EBS Radio, directorul de marketing al rețelei, Luiza Albu.

Potrivit acesteia, orarul de funcționare a fost redus cu câteva ore, spațiul librăriei este dezinfectat zilnic, iar la intrare există dispozitive specifice, pentru clienți. Personalul este pregătit să atragă atenția vizitatorilor în momentul în care nu se respectă distanțarea socială, a mai spus Luiza Albu. Singurele care nu au cum să fie dezinfectate efectiv sunt cărțile, dar o bună parte a acestora sunt înfoliate, a mai precizat aceasta.

Ascultați mai jos mini-interviul cu Luiza Albu, cu mai multe detalii despre motivul redeschiderii librăriei, măsurile de protecție luate, dacă se dezinfectează sau nu și cărțile și în ce măsură au intrat librăriile sub incidența Ordonanțelor militare.

„Editurile au recuperat cel mult 30% din procente, prin vânzarea online!”

Închiderea librăriilor și suspendarea evenimentelor de promovare a cărților au coborât cu zeci de procente vânzările editurilor. Editura clujeană Școala Ardeleană a început publicarea cărților și în format e-book și a crescut vânzările online, dar situația nu poate fi comparată cu cea dinaintea pandemiei:

„Este un lucru clar: tot angrenajul acesta al vânzării online nu a acoperit nivelul vânzării publice, din librării, de la târguri de carte, de la lansări, de la întâlniri cu autorii. Doar cam 20-30% au recuperat editurile, cam asta este statistica. După ce se termină ‘psihoza’ aceasta, a distanței sociale, eu sunt optimist, va fi o întâlnire frumoasă între librăriile clasice și vânzările online, ambele vor merge, în continuare…”, a spus pentru EBS Radio directorul Vasile G. Dâncu.

Ascultați mai jos mini-interviul cu Vasile George Dâncu despre redeschiderea librăriilor, impactul pandemiei asupra editurilor, strategia editurii pe care o conduce, pe viitor:

Chiar dacă desfășoară diferite proiecte în online, și alte lanțuri de librării se pregătesc de redeschidere. Rețeaua Cărturești va reporni unitățile cu acces direct la stradă, însă în Cluj doar unitatea din Iulius Mall, situată la parter, cu una dintre laturi spre exterior, ar putea fi adaptată acestui mod de acces, celelalte două unități fiind situate în interiorul mall-urilor Platinia și Vivo.

Rețeaua Librarium, cu două unități pe Bulevardul Eroilor, nu a anunțat încă o dată de redeschidere, și nici librăria Bookstory de pe aceeași stradă.

Ovidiu Cornea

FOTO / Facebook

Ne poți asculta și aici: