AUDIO | Sală de sport de la zero și clădire modernă, la școala clujeană care și-a triplat numărul de elevi în opt ani

Clădire eficientă energetic și sală de sport, la una dintre școlile cu cele mai mari creșteri ale numărului de elevi din Cluj-Napoca. Este vorba despre Seminarul Teologic Ortodox, unde numărul de elevi a ajuns de la sub 300 de elevi în 2012, la aproape 900. De investiție ar urma să beneficieze, după finalizarea lucrărilor, aproximativ 400 de elevi din ciclul gimnazial.

„Vor scădea costurile de întreținere”

Elevii de gimnaziu ai școlii vor învăța, la sediul de pe strada Meseriilor, în săli de clasă și laboratoare moderne, urmând să fie extinse inclusiv dotările IT. De asemenea imobilul existent va fi mansardat și dotat cu sisteme performante de economisire a energiei.

Investiția, pentru care primăria clujeană a lansat recent licitația, include și o sală de sport construită de la zero și ajunge la peste 21 de milioane de lei (cu TVA inclus), din care cea mai mare parte bani europeni, prin Programul Operațional Regional, Axa 10. Și contribuția municipalității va fi una consistentă, de peste 7,2 milioane de lei (cu TVA), din care aproape 7 milioane de lei pentru cheltuieli neeligibile.

„Proiectul este mai mult decât necesar pentru că înseamnă nu numai o modernizare a școlii și oferirea unui spațiu mai generos, ci e vorba și de o eficientizare a acestei clădiri, tot proiectul acesta poate fi privit și ca o investiție care pe viitor va susține scăderea costurilor întreținerii unei clădiri. Știm foarte bine că întreținerea unei școli este destul de costisitoare, dacă ea nu este eficientizată enrgetic”, a spus pentru EBS Radio directorul Seminarului Teologic Ortodox Cluj, Liviu Vidican Manci.

Beneficiari, 400 de elevi

Potrivit documentației întocmite de Primăria clujeană, investițiile prevăd reabilitarea termică a clădirii, dar și creșterea numărului de săli de clasă și laboratoare, ceea ce ar urma să ducă la creșterea atractivității școlii și implicit la creșterea numărului de elevi. De asemenea și reducerea abandonului școlar este unul dintre obiective.

Aproximativ 400 de elevi de gimnaziu ar urma să beneficieze de investiție, după finalizarea acesteia. De asemenea, va fi construită o sală de sport modernă – orele de sport fiind ținute fie afară, fie într-o altă sală folosită în acest scop, iar consumul de energie ar urma să scadă. Licitația pentru „Modernizarea și creșterea eficienței energetice la clădirile publice – Seminarul Teologic Ortodox clasele V-VIII” a fost lansată de Primăria Cluj-Napoca în 9 mai, iar ofertele se pot depune până în 9 iunie. Valoarea contractului este de aproape 17 milioane de lei, fără TVA.

Ce va aduce proiectul

Una dintre cele mai importante investiții este ridicarea sălii de sport – facilitate de care elevii de gimnaziu nu dispun în prezent, potrivit directorului. Orele de sport se desfășoară, când timpul o permite, pe terenul de sport de afară, iar în rest într-o sală folosită în acest scop, potrivit directorului.

Liviu Vidican Mancai vorbește în clipul AUDIO de mai jos despre evoluția numărului de elevi al școlii, dar și despre impactul proiectului de modernizare:

 

De la clasa zero, la liceu

Seminarul Ortodox și-a crescut semnificativ numărul de elevi după ce a (re)introdus din 2012 cursurile primare, iar ulterior, gimnaziale, în regim de școală confesională, acestea fiind integrate însă în învățământul de masă. De asemenea, clasa de liceu rezervată inițial viitorilor teologi a fost dublată de o clasă liceală de filologie.

Elevii școlii își desfășoară activitatea în trei sedii: cei din ciclul primar, în clădirea de pe strada Avram Iancu, elevii de gimnaziu, în imobilul de pe strada Meseriilor, iar cei de liceu, în clădirea din Piața Avram Iancu.

Modernizări la mai multe școli

Modernizarea clădirii de gimnaziu de la Seminarul Teologic Ortodox este doar una din lista celor lansate recent de Primăria clujeană. Cel mai avansat proiect este cel de la liceul Ana Aslan, fostul liceu Terapia, unde a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, respectiv la Liceul Onisifor Ghibu și la școala gimnazială Nicolae Iorga, în ambele cazuri fiind lansate licitațiile.

 

Ovidiu Cornea

 

FOTO: Google Street View

Ne poți asculta și aici: