AUDIO | Săli cu mai puține bănci, intrări și ieșiri separate pentru elevii clujeni, la pregătirile pentru examenele naționale

Intrări și ieșiri separate în școli, marcaje de distanțare între persoane, săli adaptate la cel mult 10 elevi, dezinfectanți și echipamente de protecție. Acestea sunt măsurile luate de unitățile de învățământ clujene pentru elevii care vor participa începând de săptămâna viitoare la orele de pregătire pentru examenele naționale.

 

Fiecare elev cu locul lui 

La școala „Octavian Goga” din cartierul Mănăștur vor susține evaluarea națională peste 70 de elevi, iar  jumătate dintre aceștia vor participa și la pregătirile organizate la școală, înainte de examene. Școala are asigurate până acum aproximativ 1.800 de măști de protecție, pentru elevi și personal, și au fost marcate trasee de deplasare astfel încât intrarea în școală și ieșirea să se facă prin locuri diferite.

„Copiii sunt așteptați de două asistente, care le vor lua temperatura, primesc mască și pornesc spre clasă. Avem și covorașele de clor, dezinfectanți la toate ușile, la băi apă caldă, șervețelele. În privința distanțării, conform sălilor, putem să punem din 2 în 2 metri câte 9 elevi într-o sală. Nu am scos din bănci, am recompartimentat încât să nici nu poată să se deplaseze unul către altul, fiecare merge la locul lui. După ce se termină pregătirea, clasele vor fi dezinfectate,de personalul care va fi instruit de către doamna doctor școlar”, a spus directorul Darius Chiș.

Maxim 7 elevi într-un microbuz școlar

La școala din comuna Ceanu Mare, o parte dintre cei aproximativ 25 de elevi așteptați la pregătire vor fi transportați cu microbuze dezinfectate, în care vor urca cel mult nouă copii în același transport. Participarea la pregătire îi ajută pe elevi să se adapteze mai bine contextului special în care are loc examenul propriu-zis în acest an, spune directorul Nicolae Petruța:

„Se vor obișnui cu aceste restricții care sunt impuse, să porți mască, să păstrezi distanțarea socială, să te dezinfectezi când intri în școală, să ai grijă în școală cu cine socializezi, să păstrezi acea distanță și în sală și afară, deci nu va fi un impact psihologic negativ chiar în ziua examenului pentru ei, să poarte mască, să stea în bancă, este o adaptare chiar utilă pentru ei”, a spus directorul unității. Pentru a evita contactul între elevii care vor face pregătire în clase diferite, va exista un decalaj de 10 minute între acestea.

Există și instituții care vor efectua pregătirea pentru examene, la cererea părinților, online, cum este cazul liceului din Gilău, unde vor susține examenele naționale peste 70 de elevi de clasa a 8-a și 18 de liceu.

„Pregătirea se poate desfășura în siguranță”

Măsurile necesare în școli au fost deja luate, asigură inspectorul școlar general Marinela Marc.

„Din monitorizarea pe care am făcut-o și online dar și fizic, pe teren – săptămâna aceasta colegii mei fac verificări la fața locului – avem convingerea că toți au achiziționat dezinfectanți și-au stabilit circuitele pe care elevii se vor deplasa până la sălile de clasă, și-au elaborat proceduri, orare speciale, cred că totul este pregătit pentru ca elevii și cadrele didactice să își desfășoare în siguranță activitatea de pregătire a examenelor”, a spus șeful ISJ Cluj.

Peste 10.000 de elevi (peste 5.700 de clasa a 8-a și peste 4.700, de clasa a 12-a) vor susține evaluarea națională și Bacalaureatul în această vară la Cluj. La pregătiri și examenele propriu-zise sunt implicate peste 8.000 de cadre didactice și non-didactice ale școlilor și liceelor din Cluj.

Varianta audio / EBS Radio:

 

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: