AUDIO | Salvamontiștii clujeni ne-au anticipat setea de natură după ce ieșim din izolare și pregătesc inclusiv o hartă digitală a traseelor turistice

Titus Crăciun, purtătorul de cuvânt al serviciului Salvamont-Salvaspeo Cluj, a vorbit la EBS Radio despre surprizele pe care salvamontiștii clujeni le pregătesc iubitorilor de natură, după relaxarea restricțiilor.

Membrii Serviciului Salvamont-Salvaspeo Cluj știu că va fi o sete mare de natură a clujenilor, dar și a celor care vizitează județul. Care, însă, va putea fi stinsă doar după ridicarea restricțiilor impuse de stare de urgență. Așa că s-au apucat de lucru.

„Principala surpriză care îi așteaptă pe clujenii iubitori de drumeții montante este cea legată de curățarea și resemnificarea traseelor montane majore. Iar aici avem în vedere montarea sau recondiționarea stâlpilor indicatori, precum și refacerea marcajelor montane. De asemenea, pregătim o hartă digitală a traseelor turistice din județ. Practic, publicul iubitor de drumeții și de natură va beneficia de track-urile GPS ale celor 100 de trasee turistice existente în județ, care însumează 800 de kilometri. Vorbim, în principal, de traseele montane intens frecventate, adică cele din zonele Cheile Turzii, Munții Trascăului și Făget, dar și de cele din zonele Vlădeasa, Muntele Mare și Munții Gilăului”, a spus Titus Crăciun.

Salvamontistul a mai vorbit și despre implementarea altor proiecte menite să ușureze explorarea zonelor turistice montante, dar și despre marea dezamăgire actuală a salvamontiștilor din județ.

„Sunt multe asociații sportive care vin și solicită crearea de trasee de mountain-bike. Ciclismul în natură este în creștere, prin urmare avem în vedere inclusiv câteva proiecte care vor facilita acest lucru. La capitolul dezămăgiri, putem spune că majora tristețe a acestor săptămâni în care ne-am aflat la muncă a fost să ne întâlnim, pe traseele montane, cu grupuri mari de turiști care, evident, au sfidat măsurile de restricții impuse de autorități”, a mai spus Titus Crăciun.

Ascultați interviul integral pe care Titus Crăciun i l-a acordat lui Tiberiu Crișan.

 

Sursa foto: Salvamont-Salvaspeo Cluj