AUDIO | Școala clujeană unde doar 5 din cei aproape 140 de elevi nu au fost la pregătiri. Prezență de peste 80% la mai multe licee

Aproximativ jumătate dintre elevii de clasa a VIII-a și a XII-a din județul Cluj au participat la pregătirile directe premergătoare examenelor naționale. La școala Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca, 134 din cei 139 de elevi au fost în sălile de curs.

 

Interes crescut în rândul elevilor clujeni pentru pregătirile premergătoare examenelor naționale din acest an. Peste 50% dintre cei peste 5.700 de elevi de clasa a VIII-a și aproape jumătate dintre cei 4.700 de elevi de clasa a XII-a din județ au participat încă din prima zi la pregătirile directe organizate începând din 2 iunie.

Cele mai ridicate procente de participare s-au înregistrat la mai multe instituții din Cluj-Napoca, precum Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu „, Școala Gimnazială nr. 1 Dej, Liceul Teoretic „Pavel Dan” Câmpia Turzii, Liceul cu Program Sportiv Cluj – Napoca (în cazul elevilor de clasa a 12-a) sau la Liceul Teoretic „Octavian Goga” din Huedin.

La Liceul de Informatică (unde participă la pregătiri toți cei 89 de elevi de clasa a XII-a și 91 din cei 126 de elevi de clasa a VIII-a)

Aproape toți elevii, la pregătire

O prezență spectaculoasă, cu număr de participanți, s-a înregistrat la școala „Ion Agârbiceanu” din cartierul clujean Mărăști. La instituția al cărei număr de elevi a crescut constant după ce a fost transformată radical printr-un proiect cu bani europeni, 134 din cei 139 de elevi de clasa a VIII-a au fost la pregătiri, atât în prima zi, 2 iunie, cât și în cea de-a doua.

„Copiii vor și să se vadă cu colegii. O altă explicație este că, la noi, toți colegii de Română și Matematică au hotărât să vină la pregătiri, nu am avut niciun cadru didactic care să refuze să vină la pregătiri. Noi suntem aici pentru copii și ei cred că au simțit lucrul acesta. Noi le-am trimis un chestionar și un tabel în care s-au trecut și și-au exprimat opțiunea de a veni sau de a nu participa la ore. Acesta a fost rezultatul, am avut chiar și un copil care ne-a zis că nu vine și în seara de dinainte ne-au sunat și ne-au întrebat dacă poate să mai vină, bineînțeles că am spus că nu este nicio problemă, oricum cu 10 în clasă este altfel ora”, a spus pentru EBS Radio, profesoara Paula Balică, directoarea școlii.

 

Școală cu peste 1.400 de elevi

Școala „Ion Agârbiceanu” este una dintre cele mai solicitate din oraș, ajungând la peste 1.400 de elevi de la clasa zero la a VIII-a. Faptul că școala este una modernizată din temelii poate fi o explicație în plus pentru creșterea sentimentului de siguranță al elevilor, admite directoarea școlii.

„La noi și în perioada gripei, când a fost la începutul anului acea epidemie de gripă, la fel au fost dezinfectate spațiile, aveau dezinfectant în clasă, cred că se simt în siguranță și de aceea au ales să vină. Dar contează foarte mult și cadrele didactice, dacă cadrul didactic este aproape de copil și copilul simte, copilul vine”, a spus Paula Balică, totodată profesoară de matematică. Alături de ea, alți cinci profesori, de matematică și română, predau la cele cinci clase a VIII-a și sunt implicați în procesul de pregătire.

Directoarea Paula Balică descrie în clipul AUDIO de mai jos, cum a fost organizată pregătirea elevilor la școala din cartierul Mărăști:

 

Familiarizare pentru examene

Chiar dacă sunt și școli care au efectuat pregătirea online, participarea directă a elevilor îi ajută în vederea examenelor propriu-zise, a explicat inspectorul școlar general Marinela Marc.

„Nu era obligatorie prezența, eu i-am încurajat să participe pentru a se familiariza cu aceste condiții speciale în care se va desfășura și examenul, respectiv triajul epidemiologic de la intrare, parcurgerea unui anumit traseu prestabilit spre sala de clasă, distanțarea de doi metri între bănci, purtarea măștii… Sunt elemente de noutate care le-ar fi putut crea poate un disconfort, un stres suplimentar în ziua examenului și dacă se familiarizează cu aceste condiții în aceste zile de pregătire va fi mai simplu din acest punct de vedere pentru ei”, a explicat pentru EBS Radio inspectorul școlar general.

Inspectorul școlar general al județului, Marinela Marc, vorbește în clipul AUDIO de mai jos despre participarea elevilor clujeni la pregătiri:

 

Cele peste 600.000 de măști au ajuns la Cluj

Pentru desfășurarea în siguranță a evaluării naționale și a Bacalaureatului, Inspectoratul școlar clujean a primit în weekendul trecut cele 600.000 de măști de protecție solicitate de la Ministerul Educației. În același timp, toate școlile s-au dotat cu dezinfectanți și și-au adaptat sălile de clasă pentru respectarea măsurilor de distanțare socială cu ocazia examenelor propriu-zise.

Ovidiu Cornea

Foto / Școala Ion Agârbiceanu

Ne poți asculta și aici: