AUDIO | Șeful Direcției de Sănătate Cluj: Fără respectarea măsurilor de protecție, numărul de cazuri va crește, presiunea pe spitale se simte deja

Purtarea măștii în anumite spații deschise, precum piețe, târguri și evenimente publice va deveni obligatorie de la sfârșitul săptămânii și la Cluj. Șeful DSP Cluj, Mihai Moisescu explică la EBS Radio de ce purtatul măștii și respectarea celorlalte măsuri de protecție sunt esențiale. 

(Piață volantă / Sursa: Primăria Cluj-Napoca)

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență urmează să ia zilele acestea o decizie cu privire la introducerea acestei obligativități.

Hotărârea vine și la propunerea Direcției de Sănătate Publică. Directorul Mihai Moisescu spune că respectarea măsurilor de protecție devine tot mai importantă pe fondul răspândirii comunitare extinse, a creșterii numărului de cazuri și a presiunii pe sistemul medical:

„Purtatul măștii este clar o metodă de a reduce riscul, dacă aceasta este purtată în mod corect, încât să acopere nasul, gura și să fie menținută pe toată durata de expunere. Și în exterior, în zonele aglomerate, cum ar fi piețele agroalimentare, piețe sau târguri de mașini, de animale, sau orice altfel de locații de tip bazar, e de dorit să purtăm masca și să nu uităm că trebuie să păstrăm și distanțarea, de un metru jumătate-doi. Sunt diverse evenimente publice, proiecții de film, audiții muzicale, alte întâlniri, la toate aceste evenimente publice este de dorit și devine obligatorie purtarea măștii corect”, a spus pentru EBS Radio directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu.

 

Și celelalte măsuri de protecție, precum spălarea mâinilor, evitarea aglomerațiilor, dezinfectarea unor echipamente precum aparatele de aer condiționat, rămân la fel de importante, a subliniat Mihai Moisescu:

 

„Suntem pe o curbă ascendentă, mai accelerată decât cea anterioară!”

Fără respectarea măsurilor de protecție riscul de răspândire a coronavirusului crește: „E clar că fără aceste măsuri numărul de cazuri va crește, va apărea acea presiune pe sistemul de sănătate, care eu consider că la ora actuală e deja prezentă și va fi tot mai dificil să gestionăm din punct de vedere al stării de sănătate cazuistica determinată de infecția cu Sars-Cov 2. Suntem pe o curbă ascendentă, mai accelerată decât prima”, a adăugat Mihai Moisescu.

 

38 de noi pacienți cu COVID-19 au fost confirmați și internați în spitalele clujene în ultimele 24 de ore.  De la începutul pandemiei până acum au fost vindecate și externate 681 de persoane, dintre care 537 din județul Cluj. Au decedat 40 de persoane, dintre care 23 din județul Cluj.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: