La început de 2021, Lorand Soares Szasz, expert în creșterea accelerată a firmelor din România, a vorbit la EBS Radio despre greșelile din care trebuie să învățăm, despre importanța întrebărilor, a principiilor și a dobândirii de noi abilități.
„Am pierdut bani de multe ori, am pierdut oameni buni, un angajat, pentru că am presupus că el știe la ce mă aștept eu de la el, am presupus că nu s-a supărat când am spus acel lucru. Am presupus, nu am întrebat, nu am făcut un studiu de piață. Când faci estimări prea optimiste, pierzi. E o greșeală pe care am facut-o de multe ori și m-a și costat”, a povestit Lorand Soares Szasz la EBS Radio. Experiența îți poate spune ce s-a întâmplat în trecut, subliniază el, dar nu garantează viitorul, așa că e periculos să facem presupuneri pe baza unei experiențe. „Noi suntem învățați de mici că dacă nu punem întrebări, nu știm; ba mai mult, la școală nu suntem încurajați să punem întrebări, suntem încurajați să dăm răspunsuri și dacă nu dăm răspunsul corect, luăm notă proastă. Partea proastă e că în momentul în care doar răspunzi, nu înveți nimic nou. Când pui o întrebare, automat ești dispus să înveți ceva nou. De multe ori nu am pus întrebarea ca să nu pară că nu știu sau nu am vrut să primesc cu adevărat răspunsul pentru că nu confirma presupunerea mea. Așa te pregătești singur pentru eșec. Întreabă!”
În 2021, investește în noi cunoștințe, dezvoltă-te!
Tinerilor care încep o afacere, Lorand Soares Szasz le recomandă să nu aibă așteptări exagerate, să nu își supraestimeze succesul inițial. „Pesimism la început și optimism pe parcurs”.
Despre evoluția afacerilor în pandemie, acesta spune că situația din 2020 „a scos la iveală ce nu era în regulă în afacerile noastre. Anul 2020 a arătat care sunt acele principii care contează în business și de care trebuie să ții cont. Antreprenorii care conduceau afacerile după principii, care aveau niște strategii bune, au reușit chiar și în aceste timpuri ciudate să aibă succes.”
„Un principiu care a contat mult în 2020 și va fi valabil și pe viitor este cel de adaptabilitate, apoi principiul vigilenței, al atenției la trenduri. În 2019, 50% din firmele din România nu aveau site, deși trend-ul era deja vechi”, iar al treilea principiu pe care Lorand Soares Szasz ni-l amintește este chibzuința: a pune bani deoparte, a te gândi la zilele mai puțin bune. Fii optimist, dar ia-ți măsuri de prevedere”, a spus el la EBS Radio.
Cea mai bună investiție în 2021, spune el, este în abilitățile și cunoștințele fiecăruia dintre noi. „Investește în noi cunoștințe, dezvoltă-te!”
Ascultați aici întregul interviu acordat de Lorand Soares Szasz Ancăi Brășfălean, în emisiunea Tête-à-tête:
Foto: Captură Facebook