AUDIO | Sociologul Barbu Mateescu despre motivele prezenței scăzute la algerile parlamentare

Apropierea de alegerile locale și lipsa atractivității partidelor sunt printre motivele prezenței scăzute la alegerile parlamentare din 6 decembrie, spune, la EBS Radio, sociologul Barbu Mateescu.

 

„Era de așteptat în primul rând pentru că, dacă nu mă înșel, e prima dată în istoria României post-decembriste când avem două scrutine diferite care au loc foarte repede unul după celălalt, la mai puțin de trei luni; și parlamentarele în comparație cu localele au o importanță mai mică pentru comunități”, explică Barbu Mateescu. El a precizat în interviul acordat EBS Radio că rezultatele vin și pe fondul unei anumite atitudini față de partidele politice. „La prezidențiale, foarte mulți oameni își găsesc favoriți. La parlamentare lucrurile stau altfel pentru că partidele nu generează același tip de atașament precum personalitățile individuale sau primarii.”

Partidele nu își gestionează foarte bine imaginea, spune Barbu Mateescu, iar percepția față de ele este, în general, negativă. „Partidele politice nu sunt foarte credibile în România”.

Ascensiunea AUR

Despre surpriza provocată de rezultatul obținut de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), Barbu Mateescu spune că este posibil ca unii dintre alegătorii acesteia să nu fi admis în sondaje că votează acest partid. Tinerii între 18 și 29 de ani care au votat AUR nu au avut probleme în a spune asta, dar circa 3% dintre alegătorii de duminică au votat acest partid fără a da un răspuns sincer celor care au realizat sondajele la ieșirea de la urne.

Mai multe despre ascensiunea AUR, inclusiv în diaspora, și activitatea acestei formațiuni în online, în interviul acordat de Barbu Mateescu lui Adrian Ardelean:

Ne poți asculta și aici: