AUDIO | Teatrul independent clujean a transformat provocările pandemiei în sursă de inspirație

Artiștii clujeni de la „REACTOR de creație și experiment” privesc spre o vară plină de evenimente și, după cum au spus la EBS Radio dramaturgul Petro Ionescu și actorul Lucian Teodor Rus, sunt pregătiți să transforme în continuare provocările cotidianului în creații artistice.

(Petro Ionescu și Lucian Teodor Rus)

 

Pentru 30 iulie, REACTOR de creație și experiment a pregătit spectacolul online „Exeunt”, în regia lui Bobi Pricop, pe texte de Lavinia Braniște. Un videopoem performativ pentru care actorii au lucrat din locuințele lor. Spectacolul, după cum spune Lucian Teodor Rus, „are legătură cu intimitatea și părăsirea acestei intimități și a singurătății”. Spectacolele din această perioadă sunt, de altfel, strâns legate de realitatea pandemiei, adaugă el, și echipa Reactor e pregătită pentru transformarea în artă a provocărilor pe care le aduce cotidianul.

„E o perioadă în care avem grijă unii de alții, care ne sperie și ne panichează, dar, în același timp, am reușit și să ne inspirăm din contextul acestea,” spune și dramaturgul Petro Ionescu, coordonator de proiecte la Reactor. Ea precizează că Reactor a avut deja primul eveniment în aer liber și lucrează intens la rezidențele „Drama 5” și „Fresh Start”, care fac ca perioada să fie una chiar intensă. „Exeunt” va fi și la TIFF, în 2 și 6 august, la Muzeul de Artă. „Vor urma și spectacole lectură și performance în curte, căutăm cea mai bună și în siguranță variantă”, precizează Petro Ionescu.

Ascultați aici interviul acordat Ancăi Brășfălean de Petro Ionescu și Lucian Teodor Rus:

Ne poți asculta și aici: