AUDIO | Trebuie să evităm categoric socializarea, să ridicăm presiunea de pe sistemul medical, spune prefectul Clujului la EBS Radio

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, îndeamnă categoric fiecare persoană să limiteze orice interacțiune care nu este obligatorie. Într-un interviu la EBS Radio, el a avertizat că prevenția răspândirii COVID este singura soluție pe care o are în prezent sistemul medical.

„Suntem pe creștere, la cum arată cifrele acum ne îndreptăm spre incidența de 3 la mie în  municipiul Cluj-Napoca. /…/ Ar fi extrem de important ca oamenii să respecte măsurile pe care noi le-am luat, inclusiv cele mai recente: anularea evenimentelor, care au generat foarte multe focare în județul Cluj”. Prefectul menționează importanța purtării măștii nu doar unde e deja obligatorie, și insistă că ar trebui limitată drastic socializarea, inclusiv cea cu apropiații.

„Socializarea excesivă a dus la un număr extrem de mare de cazuri”

„Din anchetele pe care le avem la dispoziție, reiese foarte clar că socializarea excesivă a dus la un număr extrem de mare de cazuri pozitive. Este nevoie de o limitare a socializării, cel puțin o perioadă, oricât de mult resimțim cu toții nevoia de socializare”, spune prefectul. „Trebuie să înțelegem că în această perioadă socializarea poate avea efecte foarte grave. Avem extrem de multe cazuri care provin din evenimente, avem cazuri care provin din simple vizite la prieteni, mese în familie. Lucrurile pe care oamenii tind să le ignore sau sa nu le dea așa mare importanță. La prieteni sau rude consideri că ești într-un mediu protejat și nu te protejezi suplimentar. Or, tocmai de aici apar problemele, din această neglijență. Și asta spun oamenii în anchetele epidemiologice, ulterior sunt conștienți”, spune Mircea Abrudean.

„Lucrurile merg spre o direcție absolut de nedorit, și în curând vom fi obligați, insist, obligați pentru că nu avem marjă de negociere sau discuție când vorbim de indicatori pe care îi depășim, să luăm niște măsuri pe care, cu siguranță, nici unii dintre noi nu le dorim: închiderea școlilor, închiderea, din nou, a tuturor restaurantelor, cafenelelor, purtatul măștii obligatoriu pe stradă și alte restricții care pot veni odată cu creșterea cifrelor și a cazurilor pozitive”.

Prevenirea, singurul ajutor ce poate fi dat spitalelor

Sistemul medical clujean face cât de bine poate în situația dată, pentru că „vorbim de un număr alarmant de cazuri pozitive. Cifrele sunt în creștere și indiferent cât de bine e pregătit sistemul medical, și din fericire cel clujean este bine pregătit și ca infrastructură și ca resursă umană, nu are cum să facă față fizic la un asemenea val de cazuri pozitive. Ne pregătim pe partea de terapie intensivă, pentru ce urmează, de asemenea, cazurile ușoare nu vor mai ajunge în spital. Sunt lucruri care se adaptează din mers, încercăm să ținem lucrurile sub control atât cât putem. Dar dacă nu avem cooperarea oamenilor, eforturile noastre sunt în zadar, nici medicii nu mai pot face față fizic la ce se întâmplă pentru că vorbim de 6 -7 luni de zile în care efortul este unul substanțial. Soluția este clar prevenția și să nu ajungem în spital”, avertizează prefectul Clujului.

Prevenție în zonele de risc

„Vom monitoriza cu mare, mare atenție mai ales zonele identificate ca fiind generatoare de risc sporit. Vom fi prezenți peste tot în zonele aglomerate: în mall-uri, în super-market-uri, în intersecții pentru a preveni. Cel mai important lucru în momentul de față este să prevenim, să ridicăm presiunea extrem de mare care este în momentul acesta pe sistemul medical”, spune Mircea Abrudean.

Despre zone precum strada Piezișă din Cluj-Napoca, unde numărul de forțe de ordine a fost sporit, Mircea Abrudean spune că singurul rol al acestora este să se asigure că regulile sunt respectate. „Nu sunt acolo să intimideze, ci preventiv, să se asigure că sunt respectate măsurile. Este o zonă de risc, așa rezultă din anchetele epidemiologice”.

Ascultați aici interviul acordat de prefectul Mircea Abrudean lui Ovidiu Cornea:

 

 

 

Ne poți asculta și aici: