AUDIO | Trump-metrul, încercat de peste 5.000 de români. Mihnea Stoica: „În majoritatea statelor, europenii se identifică mai mult cu Biden decât cu Trump”

Busola electorală dezvoltată de specialiștii de la FSPAC a avut succes în România. Iar în marea lor majoritate, românii au înclinat balanța spre candidatul democrat la alegerile din SUA.

Alături de specialiști din alte țări, cei de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, au dezvoltat o busolă electorală, numită Trump-metru, care este disponibilă nu doar în SUA, ci și în alte 7 state europene.

Lect. univ. dr. Mihnea Stoica, de la FSPAC a vorbit la EBS Radio despre rezultatele acestui barometru, valabil pentru alegerile prezidențiale care au loc astăzi în SUA. Urmează să vedem și dacă românii au ales ca americanii.

Trump-metrul ne arată practic spre ce candidat au înclinat balanța românii și restul europenilor care au avut acest instrument la dispoziție: Donald Trump sau Joe Biden.

„În majoritatea statelor, europenii se identifică mai mult cu Biden decât cu Trump. O excepție notabilă și interesantă este Bulgaria. Dacă românii, în medie, se identifică cu Biden 61% și cu Trump 31% – așa ne arată datele busolei noastre – în Bulgaria situația este exact pe dos, adică ei se identifică 60% cu Trump și 30% cu Biden”, spune Mihnea Stoica.

Scopul busolei, spune Mihnea Stoica, este să ne familiarizeze cu ce se întâmplă în SUA, dincolo de simpatiile politice. Iar aspectele din acest barometru nu sunt importante doar pentru viața americanilor, ci și pentru europeni, respectiv români.

În câteva zile, specialiștii de la FSPAC vor lansa și o busolă electorală care privește teme de interes în România și care le va permite utilizatorilor să vadă în ce măsură se identifică cu cei care candidează la alegerile parlamentare din țara noastră.

Mai multe aflați din interviul pe care Mihnea Stoica i l-a acordat lui Tiberiu Crișan în emisiunea WakeUp Cluj.

 

Ne poți asculta si aici: