Un an de pandemie, în cheia solidarității, la Cluj. Organizație: „Comunitatea ne-a cerut implicarea!”

Pandemia izbucnită în urmă cu peste un an a adus și multă solidaritate la Cluj. Zeci de mii de echipamente de protecție, dar și aparatură medicală, au mers spre spitale, în timp ce diverse platforme create în starea de urgență i-au sprijinit pe cei vulnerabili, respectiv persoane aflate în izolare sau carantină, dar și pe micii producători. La EBS Radio am vorbit cu trei din actorii principali ai implicării civice din toată această perioadă.

Peste 700.000 de euro pentru spitale

„Când a început pandemia, gândul nostru nu era în direcția asta, dar a venit din partea comunității. Au început spitalele să ne contacteze, firmele să ne contacteze și ne-au spus care e situația reală din spitale. Ne-au spus că sunt mari deficite, pe partea de dezinfectante, materiale de protecție și împreună cu firmele și comunitatea am început să căutăm, împreună cu cei din spitale și să mergem pe concret.

Firmele ne ziceau că au un anumit buget, dacă credem că vă este de folos, noi în același timp sunam spitalele și întrebam să ne zică pe concret ce au nevoie, mergeam pe fir, căutam distribuitori, începeam să le comandăm și le livram direct spitalelor”, ne-a povestit Lucian Șteț, unul din coordonatorii asociației Beard Brothers.

Toate achizițiile s-au dovedit extrem de importante atunci, dar aparatul de testare donat Spitalului de Boli Infețcioase este cel care a avut valoarea cea mai mare.

În ultimele luni, asociația și-a continuat principalul proiect de înființare a unei școli de meserii, dar a mai făcut donații de nebulizatoare pentru Serviciul Județean de Ambulanță, respetciv două ecografe portabile pentru SMURD. De asemenea voluntarii asociației au pus pe picioare, alături de Prefectura Cluj și Direcția de Sănătate Publică un call-center pentru informarea și preluarea apelurilor de la persoane confirmate sau suspecte de Covid.

Ascultați mai multe despre implicarea celor din Beard Brothers în sprijinirea spitalelor, în mini-interviul AUDIO cu Lucian Șteț, de mai jos:

Player audio

„Vă ajutăm din Cluj!”

Încă de la începutul pandemiei, la Cluj a luat startul mișcarea civică Vă ajutăm din Cluj, promovată de mai multe figuri publice, de la actorul Bogdan Bob Rădulescu, la profesoara Anda Culișir, la judecătorul Cristi Danileț.

„Când a izbucnit pandemie, ne-am dat seama că mai multe persoane care sunt carantinate sau izolate nu vor putea să iasă să își cumpere cele trebuincioase. Este motivul pentru care mai mulți voluntari și ONG-uri ne-am asociat în ceea ce s-a numit Vă ajutăm din Cluj. Am pus la dispoziția oamenilor un număr de telefon lka care să poată suna gratuit iar noi am început să ne deplasăm la locuințele lor la magazinbe sau la farmacii. Ne-am decis și să strângem donații și să mișcăm antreprenorii locali să facem viziere necesare medicilor, farmcaiștilor, asistenților medicali. Am făcut un grup pe internet, cred că 20.000 de persoane și-au oferit serviciile sau au solicitat ajutor pe internet, au fost câteva sute de persoane care au sunat la call center-ul nostru. Iar medici beneficiari au fost câteva mii, nu doar din județul nostrru cât și din altele, am reușit să ducem vizire și în Republica Moldova”, ne-a mărturisit judecătorul Cristi Danileț, implicat în campania de ajutorare prin intermediul asociației Vedem Just.

De altfel, în platforma Vă ajutăm din Cluj s-au înscris și majoritatea festivalurilor clujene și numeroase organizații cu activitate socială. De la începutul pandemiei, încă dinainte de lansarea platformei, s-au implicat în ajutorarea celor în nevoie, cu procurarea de alimente sau medicamente și organizații precum cea a studenților mediciniști, OSM Cluj, sau Fundația Comunitară Cluj – în parteneriat cu Asociația Medicilor de Familie.

Ascultați mai jos mini-interviul cu Cristi Danileț, în care acesta vorbește și despre dezamăgirea pe care a trăit-o vizavi de dificultatea procedurilor de preluare a donațiilor de către unele spitale:

Player audio

Mii de mici producători, pe o singură platformă

Pandemia a însemnat nu doar ajutor în procurarea celor necesare ci și sprijin pentru obținerea în continuare a venitului necesar traiului de zi cu zi. Așa s-a născut platforma Madeincluj, care și-a propus să le ofere micilor producători locali ocazia de a-și vinde marfa în special produsele de sezon.

„În primă fază platforma a fost folosită în special pentru tranzacții, cum a fost perioada Paștilor, în prezent ea este folosită în special ca un loc de întâlnire a micilor producători, s-au făcut destul de multe parteneriate, creând produse noi, iar din perspectiva clientului, acesta vede producătorul, îl sună și preferă să se întâlnească direct cu el față în față, deci este un loc de informare. Am decis să facem următorul pas și am realizat că dacă vom crea o asociație, care există deja, vom putea face mult mai mult, atrăgând partaneriate publice sau private, din țară și din străinătate, pentru a ajuta în continuare producătorii locali”, ne-a spus inițiatorul platformei, Dan Ciulea.

El a spus că până acum tot demersul a fost benevol, fiind născut din nevoia de a ajuta în mod real micii producători, dar în perspectivă demersul poate deveni și unul antreprenorial. Între timp, platforma s-a extins și spre diverse afaceri locale, expuse pe portal, fără să devină însă o aplicație de delivery clasică, a spus inițiatorul. Potrivit lui, sunt peste 1.500 de mici producători și entități economice înscrise aici.

Despre cum funcționează platforma, evoluția și feedback-ul ei, în mini-interviul cu Dan Ciulea de mai jos:

Player audio

 

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: