Directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Răzvan Cherecheș, a analizat la EBS Radio eficiența noilor măsuri de reducere a răspândirii COVID-19 și perspectivele revenirii la „normalitate”.

„Am luat târziu măsurile de restricție, de aceea avem o creștere exponențială ca cea de acum. Nu ar fi trebuit să așteptăm până la rata de incidență de 3 cazuri la mia de locuitori. De la 1,5 ar fi trebuit să impunem obligativitatea purtării măștii peste tot și să introducem restricțiile treptat. Noi am așteptat până la 3, ceea ce a fost o greșeală, plus că există județe în care nu se testează suficient și trăim cu falsa iluzie că nu avem cazuri, când, de fapt, nu le detectăm. Din punctul acesta de vedere, în Cluj avem o imagine mai clară pentru că facem 3.000 de teste pe zi”, spune Răzvan Cherecheș.
Rezultatele purtării măști peste tot în Cluj
Eficiența deciziei de purtare a măștii peste tot, luată de autoritățile clujene în urmă cu peste două săptămâni, ar trebui să se simtă din această săptămână, crede Răzvan Cherecheș. „E nevoie de minimum două săptămâni să vedem efectul măsurilor impuse. Părerea mea este că săptămâna aceasta vom vedea o plafonare a cazurilor în Cluj-Napoca. Dacă continuă să crească, atunci înseamnă că avem o transmitere intracomunitară mai severă. Dar predicția mea este că săptămâna aceasta vom atinge un plafon în oraș”.
Soluția educației online
Specialistul clujean explică că, în prezent, pe baza studiilor făcute deja, majoritatea țărilor europene tind să păstreze școlile deschise până la clasa a IV-a inclusiv. Motivele se referă atât la efectul mai limitat al infecției la copiii sub 10 ani, dar și la faptul că indisponibilizează un adult, iar educația online la acea vârstă este foarte greu să fie eficientă. „Studiile tind să indice că este o greșeală să ținem școala închisă până la clasa a IV-a. Dar păstrarea lor impune niște condiții foarte stricte: controlul transportului în comun pentru a le acorda acestora prioritate, controale la școli, clase cu ventilație adecvată. Ar fi un efort suplimentar.” Dar, precizează specialistul clujean, virusul nu pleacă nicăieri, deci ar trebui identificate soluții și pe termen lung. Păstrarea creșelor și a unităților de tip after-school deschise, are doar motive economice, arată el.
În opinia lui Răzvan Cherecheș restricțiile impuse pe timpul nopții sunt foarte potrivite și s-au dovedit eficiente în alte țări. Ele reușesc să reducă din interacțiuni, în special în cazul tinerilor, fără efecte economice. Faptul că tinerii sunt nemulțumiți de această măsură, este chiar dovada că e o măsură eficientă, spune Răzvan Cherecheș.
„Nu e cea mai mare criză a omenirii”
„Eu sunt foarte optimist. Avem un efort masiv din partea unui procent extrem de mare de populație pentru protejarea celor vulnerabili. Nu am nicio îndoială că în primăvară, din nou, se vor putea relaxa lucrurile și, într-adevăr, asta va fi o irană lungă, dar iarna viitoare nu va fi la fel de grea.” Răzvan Cherecheș precizează că în momentul în care se află știința la nivel global și date fiind resursele enorme care se investesc, vaccinul urmează să fie un produs bun, fără efecte adverse. Singurul semn de întrebare este cât de eficient va fi acesta pentru o reducere drastică a cazurilor, dat fiind că virusul „nu pleacă nicăieri”. O altă parte bună a prezentului este faptul că în mod constant se lucrează la tratamente care vor îmbunătăți calitatea răspunsului sistemului medical.
Despre măsurile de reducere a răspândirii virului și perspectivele de viitor, în interviul acordat de Răzvan Cherecheș lui Tiberiu Crișan: