Autoritățile pregătesc noul an școlar. Asociațiile de elevi sunt nemulțumite de măsurile propuse

Trei variante au pregătit autoritățile pentru începerea anului școlar, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Astfel, scenariul verde prevede ca toți copiii să se întoarcă în sălile de clasă, cel galben un sistem hibrid în care orele se desfășoară și la școală, dar și pe internet, iar scenariul roșu prevede desfășurarea orelor de curs exclusiv online. Hotătârea va fi luată la nivel local, în funcție de numărul de bolnavi din fiecare localitate.

„Scenariul verde înseamnă că în localitatea repsectivă e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu COVID-19. Scenariul galben înseamnă că între 1 și 3 persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile. Scenariul roșu este atunci când au apărut mai mult de 3 bolnavi în localitatea respectivă”, a explicat președintele Klaus Iohannis.

Dacă situația epidemiologică rămâne la fel ca în prezent, iar numărul îmbolnăvirilor nu va crește semnificativ, cei mai mulți copii se vor întoarce în băncile școlii în septembrie.

„Majoritatea localităților din România intră pe scenariul verde. Un număr de câteva sute de localități, la nivelul acesta, sunt în scenariul galben și sunt numai 50 de localități care azi s-ar încadra în scenariul roșu”, a spus șeful statului.

Pentru a fi pregătite pentru orice scenariu, autoritățile vor achiziționa echipamente care să poată fi utilizate dacă orele de curs vor fi mutate pe internet. Iar pentru părinți se lucrează la norme legislative similare cu cele din starea de urgență, în cazul în care aceștia vor fi nevoiți să rămână acasă pentru a-i supraveghea pe cei mici, a precizat președintele Klaus Iohannis.

Masca, obligatorie la revenirea în școli

Ministerul Sănătăţii va decide dacă la revenirea la cursuri elevii vor purta măşti, în condițiile în care, în prezent, acest lucru este obligatoriu în spațiile publice închise.

„Masca, la momentul acesta, prin lege este stabilit că este obligatoriu de purtat. Dacă vă amintiţi, nu de foarte mult timp, am încheiat examenele naţionale. Copiii au purtat mască la examen”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, la postul de televiziune Antena 3.

Autoritățile urmează să decidă dacă măsura se va aplica și în cazul copiilor de la grădiniță și din clasele primare. Indiferent, părintele va fi obligat să își ducă copilul la școală.

„Atât timp cât nu există un pericol, nu văd de ce nu trebuie să îşi trimită părintele copilul la şcoală. Decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este luată împreună cu Direcţia de Sănătate Publică. Deci, dacă acolo se spune că nu există nici un pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii. Dacă ne uităm în ultimul timp, foarte mulţi elevi şi părinţi îşi doresc să revină la şcoală şi în spaţiul public s-au manifestat astfel de dorinţe”, a precizat ministrul Educației, Monica Anisie.

Ministrul Educației a mai spus că există preocupare și pentru cadrele didactice.

„Ne preocupă sănătatea copiilor, dar şi sănătatea cadrelor didactice. S-a vorbit foarte mult în spaţiul public, au fost foarte mulţi specialişti din Ministerul Sănătăţii sau medici care s-au pronunţat asupra faptului că sunt asimptomatici copiii, dar, în acelaşi timp, transmit foarte repede virusul către adulţi. Prin urmare, trebuie să ne gândim şi la sănătatea şi siguranţa cadrelor didactice, a personalului din unitatea de învăţământ”, a explicat Monica Anisie, la postul de televiziune Antena 3.

Termenul limită pentru luarea unei decizii în privința începerii noului an școlar este 12 august. În același timp, Ministerul Educaţiei pregăteşte achiziţia a 74.000 de laptopuri, pentru peste 1.100 de licee, pe lângă cele 250.000 de tablete destinate elevilor din mediile defavorizate. Termenul de livrare pentru tablete este 10 septembrie.

Asociațiile de elevi nu agreează varianta revenirii fizice în școli

Reprezentanții asociațiilor de elevi din Constanța, București și Ilfov, Maramureș și Vâlcea condamnă măsurile privind redeschiderea unităților de învățământ și susțin că numărul cazurilor de COVID-19 va exploda în școli și licee.

„Președintele Klaus Iohannis a afirmat faptul că decizia privind suspendarea cursurilor, în contextul creșterii numărului de cazuri va fi luată de Comitetele Județene pentru Situații de Urgență. Concret, școlile se vor închide acolo unde există în media ultimelor zile, 3 sau mai multe cazuri la 1000 de locuitori. Reprezentanții elevilor din țară consideră că măsura va pune în pericol elevii și tot personalul unităților de învățământ”, spun reprezentanții asociațiilor de elevi.

Potrivit acestora, suspendarea cursurilor după ce s-au înregistrat timp de câteva zile numărul minim de cazuri va fi o decizie luată mult prea târziu, având în vedere rapiditatea cu care virusul se răspândește în comunitate.

 

Ne poți asculta și aici: