Proiectul viitorului Parc Est din cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca nu mai include și realizarea unui aquapark. Primăria nu renunță total la proiect, pentru care se caută un alt loc.
„Două vești bune: aquaprkul se va face în Cluj, vestea doi: nu se va face pe această locație. Avem în analiză alte trei soluții alternative, pe care le vom implementa, după discuții cu dumneavoastră, astfel încât să realizăm un proiect care să mulțumească poate nu pe toată lumea, dar pe cei mai mulți dintre cei care sunt influențați de acest lucru. Am fost receptiv la mesajele care au venit, am analizat toate comentariile pozitive sau negative, suntem în măsură să avem și alte trei locații alterantive, o să vi le comunicăm la momentul potrivit. Ce este important este că Parcul Est va fi realizat prin concurs de soluții, așa cum este el, după o viziune așa cum au hotărât-o clujenii prin programul de bugetare participativă și care prin concursul de soluții va reieși. Vreau să fie clar acest aspect și să nu mai existe dubii”, a declarat primarul Emil Boc, în deschiderea dezbaterii pe tema amenajării Parcului Est, organizată marți seară la clădirea Casino.
Pentru Parcul Est, clujenii își doresc în principal spații verzi și locuri de joacă și de plimbare pentru copii. Zeci de persoane, între care numeroși arhitecți, dar și activiști de mediu, și-au prezentat opiniile în cadrul dezbaterii pe tema amenajării acestui spațiu din cartierul Gheorgheni.
Păstrarea arealului sălbatic, reprezentat atât de vegetație, cât și de păsări, trebuie să reprezinte o prioritate în proiectul de amenajare a parcului Est din cartierul Gheorgheni. Asta reiese atât în urma unui sondaj la care au participat aproape 1.300 de clujeni, care au fost chestionați cu privire la proiect, dar și din intervențiile specialiștilor prezenți la dezbaterea organizată ieri.
Arhitectul Kazmer Kovacs, expert în echipa care va realiza tema de proiectare a viitorului parc, a trasat câteva din liniile directoare ale amenajării.
„Este un proiect unic în felul lui și încercăm, prin tema pe care o compunem, să obținem proiecte care să întărească această unicitate, care este dată de amplasarea în oraș și mai ales de prezența acelei mici insule de viață sălbatică. Partea cea mai dificilă aici este nu atât păstrarea vieții naturale, pentru că natura își vede de ea însăși, ci de neinvadarea vieții naturale. Trebuie să știm, să învățăm să proiectăm delimitarea între insula naturală și zona amenajată pentru orășeni”, a spus Arhitectul Kázmér Kovács.
Arhitectul Vasile Mitrea, care a inițiat încă de acum câteva decenii un proiect pentru Parcul Est, și-a manifestat regretul vizavi de înjumătățirea suprafeței pe care vor fi realizate intervențiile. La rândul său, deputatul Adrian Dohotaru, totodată coordonator al grupului SOS Parcul Est, a cerut acțiuni de curățare și de asigurare a accesului în zonă încă de acum.
Prezervarea biodiversității va fi o prioritate
Cele mai multe intervenții din cadrul dezbaterii s-au concentrat, însă, pe importanța conservării naturii.
„În expunerea datelor pe care le avem și în intervențiile ulterioare este clar că partea de biodiversitate nu poate să rămână doar un studiu de documentare al concursului, ci trebuie să fie o parte centrală a felului cum acest loc va fi gândit și mai ales cum va funcționa. Cred că prezența în echipa care scrie tema a unui bilolog este de absolută necesitate. Cealaltă sugestie este de a vedea și pregătirea altor proiecte pentru spațiile naturale sau cu caracter de agrement din jur”, a arătat arhitectul Eugen Pănescu.
Reprezentanții Primăriei au anunțat, în premieră, că s-a renunțat la amenajarea unui aquapark în Parcul Est și că se analizează alte locații pentru investiție.
Viitoarele amenajări, plănuite pe 46 de hectare, vor ține cont de toate opiniile exprimate de specialiști și clujeni, asigură reprezentanții autorităților locale.
„Am notat toate aceste observații și vom încerca să ținem cont, în amenajarea parcului, de aceste idei. Una este prezervarea biodiversității și faunei din Parcul Est, având în vedere că pe acea suprafață există zone sălbatice. S-a luat în discuție și necesitatea amenajării unor facilități sportive, culturale, alei de promenadă, plantații de arbori, astfel încât toată zona să capete un caracter de parc, de spațiun verde de calitate”, a declarat pentru EBS Radio directorul de dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.
Tema de proiectare a viitorului Parc Est va fi realizată până cel târziu în luna iunie, când va fi lansat un concurs internațional de soluții.
Câștigătorii urmează să realizeze Planul Urbanistic Zonal și studiul de fezabilitate, iar până la finalul anului va fi semnat contractul pentru proiectarea efectivă a spațiului.
Ovidiu Cornea
Ascultați relatarea difuzată la EBS Radio
Sursa foto: Facebook/ SOS Parcul Est