„Avem două principii fundamentale de respectat: ființa umană și natura” – Daniel Metz, CEO, NTT DATA Romania

Daniel Metz, CEO, NTT DATA Romania a vorbit la EBS Radio despre provocările perioadei actuale și despre șansa de a ne regândi viitorul pe valori care au în centru ființa umană. „Trebuie să readucem economia în rândul oamenilor”, spune Daniel Metz.

Daniel Metz, CEO, NTT DATA Romania în studioul EBS Radio

 

CEO-ul NTT Data remarcă o schimbare a comportamentului oamenilor. „Nu cred că în urma acestei perioade dificile ne vom întoarce la viața pe care am avut-o anterior. Nu cred că economia va reveni la uzanțele anterioare. Nu cred că economia și societatea în sine vor fi readuse cu 12 luni înainte, cu 24, cine știe când se termină criza, astfel încât să repornim ‘nebunia’ prin care am trecut înainte”, spune el.

„Avem două principii fundamentale de respectat: ființa umană și natura„

Modelul economic actual nu mai este sustenabil în contextual schimbărilor care au fost accelerate de pandemie, consideră Daniel Metz. „Sunt convins că acest model economic în care am trait în ultimii 10, 15, 20 de ani, care era concentrat pe generare de profit, pe rentabilizare, eficientizare la maximum fără să respectăm așa cum s-ar cuveni natura, fără să respectăm ființa umană, consider că acest model economic începe să fie pus sub semnul întrebării și noi ar trebui, pro-activ, să îl punem sub semnul întrebării, pentru că vedem care sunt implicațiile: există un stres generalizat la nivelul populației, există probleme grave din punct de vedere al anotimpurilor, al climei, și lucrurile astea trebuie să le schimbăm. Trebuie să mergem în direcția sustenabilității. Trebuie să readucem economia în rândul oamenilor. Felul în care generăm plus-valoare, felul în care generăm profit trebuie să plece de la considerentul că avem două principii fundamentale de respectat: ființa umană și natura. Este o șansă formidabilă acum: să decidem ferm – nu ne întoarcem la acel model pentru că acel model este un model care va pierde. Ne dorim un model al viitorului, al sustenabilității.”

Mediile digitale nu pot înlocui relația umană

Pandemia a modificat dramatic dinamica locurilor de muncă, iar recalibrarea lor va fi una dintre provocări. „Ani de zile ne-am străduit să le oferim angajaților un loc de muncă atractiv, echilibru între viața privată și viața personală, pus acum sub semnul întrebării. Nici acum nu știm exact ce înseamnă conceptul de leadership într-un mediu virtualizat  în care angajații lucrează de acasă, nu îi mai vezi în fiecare zi. Cred că perpetuarea acestei stări ar conduce la dezumanizarea relațiilor de muncă și nu ne dorim acest lucru. Sunt un adept al unui echilibru, astfel încât angajații, desigur, acolo unde este posibil, să lucreze de acasă, dar să fie și în cadrul companiei, să se vadă unii cu alții, să înțeleagă în ce companie lucrează, să înțeleagă cerințele angajatorilor, să se întâlnească cu echipa, să aibă o relație sănătoasă cu managementul. Aceasta e o mare provocare în prezent,” spune Daniel Metz.

„Nu cred că în urma acestei perioade dificile ne vom întoarce la viața pe care am avut-o anterior. Nu cred că economia va reveni la uzanțele anterioare. Nu cred că economia și societatea în sine vor fi readuse cu 12 luni înainte, cu 24, cine știe când se termină criza, astfel încât să repornim ‘nebunia’ prin care am trecut înainte”.

Perspectivele Clujului și lipsa capitalului

„Sectorul IT din Cluj-Napoca, la fel ca cel din România și Europa este, desigur, afectat de contractarea pieței, pe care nu putem să nu o vedem în industriile clasice, pornind de la industria auto, logistică, comerț, toate companiile mari înregistrează în momentul de față un declin semnificativ al cifrei de afaceri. Ce fac astfel de companii într-o astfel de perioadă? Desigur că reduc comenzile, îngheață proiectele, lucru care nu are cum să nu aterizeze și în industria IT. Nu putem noi să facem abstracție de faptul că în mod cert, clienții noștri sunt în momentul de față suferinzi.”

„Ne lipsește capitalul pentru a fi lideri în inovare. Nu există în România, dar nu numai în România, majoritatea regiunilor de pe acest glob nu dispun de suficient capital de risc, pentru a fi investit în proiecte inovaționale de reinventare a realității, de reinventare a unor metode, a unor produse, a felului în care trăim. În IT, pentru a inova ai nevoie de produse și servicii noi. Pentru a crea astfel de produse este nevoie de un capital investițional care să finanțeze un prototip, să finanțeze apoi dezvoltarea acelui prototip, să verifice în ce măsură acel prototip are o șansă în piață, și pentru asta trebuie bani. Pentru asta trebuie mulți bani și acești bani, din păcate, nu există. Este vorba, de la început, de milioane, nu de sute, nu de zeci de mii de euro, dacă vrei să dezvolți un produs informatic. Și în România nu există acest apetit al băncilor pentru că nu avem acel fond uriaș de capital de risc.

Dar, spune Daniel Metz, Clujul este în zona superioară dacă îl plasăm pe o scală de la 1 la 10 a inovației la nivel mondial. „În prezent, noi scriem conceptele, noi discutăm de foarte multe ori cu utilizatorii finali, noi suntem cei care de foarte multe ori scriem și construim arhitectura sistemelor, le dezvoltăm, le testăm și de multe ori le și implementăm”. În zona de întreținere a sistemelor informatice am înlocuit companiile din Germania sau Anglia, arată un exemplu oferit de CEO-ul NTT Data, iar în prezent, „în România nu mai facem lohn în IT.” Cu toate acestea, este necesară o adaptare la realitățile locale în condițiile în care structura economiei românești nu permite o integare mai bună a sectorului IT. Marile decizii sunt luate de marile companii din străinătate.

„Piața nu suportă planurile agresive de dezvoltare pe care le dorim noi. Noi suntem sub o presiune formidabilă a costurilor. Dacă acum 10 – 15 ani aveam o profitabilitate de 30 -35 % în IT, astăzi, dacă avem 10% e bine. Nu mai generăm suficient capital pentru a reinvesti. „Trebuie să consolidăm structurile, procesele de business din cadrul companiilor, să redesenăm felul în care abordăm piețele, să ne reducem un pic așteptările”.

Deficitul de personal în IT

Lipsa resurselor din IT este o problemă sistemică, spune Daniel Metz. „Oricât s-ar strădui universitățile din Cluj să mărească numărul de locuri la informatică, ori nu avem suficienți copii care să vină să studieze informatică, pentru că nu fiecare om poate să facă programare și nici nu trebuie, în al doilea rând există o limitare sistemică a numărului de cadre didactice pe care nu poți să scalezi cum își dorește industria. Universitățile nu au sarcina primordială de a scala în permanență numărul de locuri de studiu după cum evoluează piața. Piața poate evolua contextual, pentru o perioadă scurtă.” Dar universitățile clujene au crescut constant numărul de locuri, remarcă Daniel Metz.

„Provocarea este să ne reașezăm așteptările astfel încât să putem să redevenim competivivi. Niște așteptări corecte, bazate pe respect reciproc angajat – angajator. În momentul de față suntem competitivi pentru că există o lipsă acută de resurse în piețele vestice. Dacă aceasta se îngustează s-ar putea să ajungem la concluzia că suntem prea scumpi pentru situațiile în care clientul vrea să își optimizeze costurile”.

Cum să devii specialist în IT

Și în calitate de profesor la universitatea Babeș Bolyai, Daniel Metz îi sfătuiește pe tinerii cu abilități de a-și crea un viitor în IT să „absoarbă informație precum un burete, să citească în permanță, să fie interesați de ce este nou, să cunoască tendințele. În același timp să își dezvolte o abordare analitică, să înțeleagă lucrurile în profunzime. Avem o provocare la nivelul societății, faptul că ne-am obișnuit cu abordarea de suprafață. Cine vrea să facă IT trebuie să aibă acea dorință de a cunoaște în profunzime.”

Ascultați aici interviul acordat de Daniel Metz, CEO, NTT DATA Romania lui Tiberiu Crișan:

 

Ne poți asculta și aici: