BAC 2020 | Aproape 4.200 de elevi clujeni au susținut proba la Română. Unul dintre subiecte a fost influența mass-media

Un număr de 4.170 de elevi au susținut astăzi prima probă a examenului de Bacalaureat, cea scrisă la Limba și Literatura Română.

Peste 600 din cei aproape 4.600 de elevi înscriși provin din promoții anterioare și fie s-au întors acum în țară, fie le este cerut la locul de muncă.La proba de azi s-au înregistrat 56 de absențe, în condițiile în care nu toți candidații sunt înscriși la toate probele examenului. Totodată, trei elevi de la Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii au fost eliminați din examen pentru tentativă de fraudă. Aceștia vor putea da BAC-ul din nou abia anul viitor, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Subiect despre influența mass-media

Peste 50 de centre de examinare sunt organizate în județ, iar examenul are loc în condiții speciale, cu păstrarea distanței de minim 2 metri între elevi. La proba scrisă de Limba și Literatura Română tinerii au avut de realizat un eseu despre particularitățile unei comedii, după o operă studiată, dar și un text în care să argumenteze dacă mass-media influențează sau nu imaginea unei persoane.

Mai mulți elevi care au susținut astăzi examenul și-au povestit pe scurt experiența, pentru EBS Radio:

Au revenit în țară și pentru BAC

La Bacalaureatul din acest an sunt înscriși peste 4.500 de elevi clujeni, iar peste 620 provin din promoții anterioare. Practic mai bine de 10 procente. Aceștia susțin, însă, doar proba pe care nu au promovat-o în sesiunile anterioare. Înscrierea lor în număr mare la examenul din acest an are mai multe explicații.

„Sunt foarte mulți care lucrează, au nevoie de diploma de Bacalureat pentru a putea promova, pe posturi mai bine remunerate, pentru anumite poziții. În ultimii doi-trei ani mult mai mulți candidați din promoțiile anterioare s-au înscris pentru susținerea examenului. Unii au mai renunțat pe parcurs. Acum fiind mulți în țară, mulți lucrau în străinătate și nu se puteau prezenta la examen, s-au gândit să încerce să își rezolve această problemă. În foarte mulți ani se înscriau, dar nu reușeau să își obțină concedii, să vină, să fie în țară și să susțină proba. Acum, închizându-se foarte multe firme pe unde lucrau, fiind acasă, au putut să participe”, a explicat pentru EBS Radio inspectorul școlar general Marinela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Cluj.

Calendarul BAC-ului

Examenul de Bacalaureat continuă cu probele scrise mâine, la Limba și Literatura Maternă, miercuri, la Proba Obligatorie a Profilului și joi, cu proba la alegere a profilului și a specializării. Rezultatele se vor afișa în primă fază în 30 iunie, urmând să se depună contestațiile. După rezolvarea acestora se vor afișa, în 5 iulie, rezultatele finale.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: