Bani pentru angajatorii care reactivează contractele de muncă suspendate din cauza pandemiei

Angajații și angajatorii sunt sprijiniți cu o serie de măsuri pentru a-și putea relua activitatea. Cei din domeniile afectate în continuare de restricții vor primi șomaj tehnic.

Astfel, din această lună va fi decontat, timp de 3 luni, 41,5% din salariul brut lunar al fiecărui lucrător căruia i se reactivează contractul de muncă suspendat, potrivit Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

De asemenea, în anumite condiții, angajatorii primesc, timp de un an, jumătate din salariul angajaților cu vârsta de peste 50 de ani, dar nu mai mult de 2.500 de lei pe lună.

De aceeaşi facilitate beneficiază şi angajatorii care încadrează în muncă, până la sfârşitul anului, tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani sau români care au muncit în străinătate. Aceștia trebuie să fie angajați cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată.

Șomajul tehnic, plătit în continare în anumite sectoare

Angajații din domeniile în care se mențin restricții vor beneficia în continuare de șomaj tehnic, până la ridicarea acestora.

De acest sprijin financiar beneficiază și PFA-urile, persoanele cu profesii liberale și cele care lucrează cu drepturi de autor.

Toate aceste categorii de persoane pot solicita de la stat, lunar, suma de 4.072 de lei brut, echivalentul a 75% din salariul mediu pe economie.

 

Sursa foto: pixabay.com