Bani pentru sistemul medical clujean. Autoritățile locale și județene alocă peste 10,6 milioane de lei pentru aparatură, echipamente și reparații la unitățile sanitare

Consiliul Județean Cluj va cumpăra echipamente și aparatură medicală în valoare de peste 10 milioane de lei pentru mai multe spitale din Cluj. Și Primăria va aloca noi fonduri pentru unitățile medicale, inclusiv pentru cheltuieli și reparații.

Noi dotări de ultimă generație, în valoare de peste 10 milioane de lei, vor ajunge în patru spitale clujene. Consiliul Județean a demarat achiziția a nu mai puțin de 177 de echipamente și aparate medicale ultramoderne.

Noile dotări vor ajunge la trei dintre spitalele aflate în subordinea forului administrativ județean, respectiv Spitalul de Urgență pentru Copii, Spitalul de Boli Infecțioase și cel de Recuperare, precum și la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal.

Printre aparatele de care vor beneficia unitățile medicale se numără un aparat mobil de radiologie, două incubatoare, dar și două combine frigorifice care vor fi folosite ca bănci de sânge și plasmă.

De asemenea, vor fi achiziționate paturi de terapie intensivă, dispozitive folosite pentru ventilația non-invazivă, dar și alte echipamente de radiologie, de exemplu, utilizate inclusiv în tratarea bolnavilor de Covid-19.

Toate aparatele vor fi cumpărate în cadrul proiectului cu finanțare europeană ce vizează consolidarea capacității județului Cluj în gestionarea crizei sanitare. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 22 decembrie.

Și Primăria va aloca bani pentru aparatură, echipamente și reparații

De asemenea, 600.000 de lei vor fi alocați de la bugetul local pentru echipamente medicale și de protecție în două spitale spitale din Cluj-Napoca. Astfel, Primăria clujeană va aloca 200.000 de lei pentru un aparat de anestezie compatibil cu un dispozitiv RMN achizționat de Institutul Inimii cu bani norvegieni.

Alți 400.000 de lei vor merge către Institutul de Gastroenterologie, jumătate din suma solicitată de instituție, în condițiile în care aceste costurile în sistemul medical au crescut și de 20 de ori față de o perioadă obișnuită.

În plus, administrația locală va aloca bani pentru lucrări de reparații la Spitalul Județean de Urgență și pentru lucrări de reamenajare interioară la Institul Inimii.

Primăria Cluj-Napoca a alocat în acest an aproximativ 11 milioane de lei pentru echipamente și investiții în spitalele din oraș, altele decât Spitalul Clujana, care se află în subordinea sa.

 

Ne poți asculta și aici: