Beneficiile alăptării, explicate viitoarelor mămici din Cluj

Alăptarea la sân este esențială pentru nou-născuți, dar și pentru mame, pe care le poate proteja de boli grave. Acesta este mesajul campaniei de promovare a alăptării la sân, derulată și la Cluj de Asociaţia Română pentru Educaţia Pediatrică în Medicina de Familie și Direcția județeană de Sănătate Publică.

Viitoarele mame au participat marți, 6 august, la un seminar în cadrul căruia au aflat mai multe despre beneficiile alăptării, de la femei care au trecut deja prin această experiență, dar și de la specialiști. Iulia și Adelina sunt două dintre viitoarele mămici care au participat la eveniment:

“Am 36 de săptămâni și în curând o să urmeze să nasc, vreau să alăptez copilul, până la 2 ani dacă se poate, astea sunt recomandările, dacă nu, cât mai mult posibil, să îl alăptez exclusiv la sân”, ne-a spus Iulia.

„Mi se pare foarte importantă alăptarea exclusiv la sân, am multe prietene care alăptează și se confruntă cu multe probleme și pot să spun că sunt un pic speriată, de asta vreau să aflu cât mai mult. Se găsesc informații și pe internet, dar nu sunt toate acolo, de aceea sunt multe mămici care cheamă un specialist acasă să le ajute cu anumite probleme, pentru că nu găsesc totul pe internet”, a adăugat Adelina Stâncel, o mămică aflată într-un stadiu timpuriu al sarcinii.

Alăptarea nu este întotdeauna foarte simplă, mai ales dacă mama ori copilul se confruntă cu unele complicații. Corina Brândușan, mama unei fetițe de 8 luni, a vorbit despre cât de dificil i-a fost să alăpteze în condițiile în care nu a putut face acest lucru imediat după naștere, din motive medicale.

“Ideea pe care eu am extras-o din toată experiența asta, care a fost dificilă, este că se poate; mai ales dacă întâmpini anumite probleme de sănătate, la început, sau pe parcursul alăptării e posibil dacă îți dorești. Toată lumea ne încurajează să alăptăm, pentru că e hrana cea mai sănătoasă pentu copil, dar e foarte important să fim și informate, pentru că nu vine natural, nu e atât de simplu pe cât ne-am aștepta, sau nu e atât de simplu pentru toată lumea”, ne-a povestit Corina Brândușan.

În ciuda beneficiilor evidente, rata alăptării exclusive la sân în România a fost de numai 12,6% în 2016, conform unui studiu pe această temă. Totuși, numărul mamelor deschise să afle mai multe despre subiect și să își alăpteze nou-născuții exclusiv la sân este în creștere, spune Emiliana Costiuc, medic de familie și secretar al Asociaţiei Române pentru Educaţia Pediatrică în Medicina de Familie.

“Beneficiile alăptării sunt incontestabile, atât pentru mamă, pentru sănătatea ei, pentru prevenția unor boli grave, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau chiar cancerul de sân, cât și pentru copil, pentru toate substanțele nutritive pe care le aduce laptele matern, fiind un aliment viu, un aliment ideal pentru copil, adaptat nevoilor lui. Văd o deschidere din ce în ce mai mare, mamele sunt responsabile, se gândesc la sănătatea copilașului lor”, a spus specialistul.

În perioada 1-7 august se sărbătorește Săptămâna Mondială a Alăptării. Ținta campaniei de promovare, derulată la nivel național, este creșterea, până în anul 2025, la 50% a copiilor alimentați exclusiv la sân în primele 6 luni de viață.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: