Biserica lui Horea din Parcul Etnografic din Cluj, restaurată și valorificată prin intermediul VR

Biserica lui Horea din Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, un monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea, se află în plin proces de restaurare.

Frumoasa biserică din lemn stejar va fi restaurată în ansamblul ei, în cadrul unui proiect care se întinde pe doi ani, și care este deja în derulare,  care prevede și restaurarea și conservarea a 57 de obiecte, care vor fi și ele expuse publicului inclusiv în variantă digitală, prin intermediul realității virtuale.

Proiectul de restaurare are o valoare de 130.000 de euro și beneficiază de finanțare nerambursabilă. Acesta este derulat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj și cu o organizație norvegiană.

Biserica de lemn din satul Cizer, județul Sălaj, a fost construită din stejar, în anul 1773, de către o echipă de dulgheri îndrumată, conform unei inscripții, chiar de Horea, principalul conducător al românilor transilvăneni în cursul „marii ridicări” din anul 1784, potrivit reprezentanților muzeului.

Ea ilustrează categoria bisericilor de lemn cu plan evoluat, având capete poligonale și pridvor pe trei laturi, destinat adăpostirii, în timpul slujbei, a enoriașilor care nu aveau loc înăuntru.

„Pictura din interior, executată în tempera, reprezintă o interpretare de nivel rural a picturii bizantine de școală, respectând codul iconografic și estetic statuat în așa-numitele erminii, manuale de pictură renumite prin conservatorismul lor”, au mai arătat istoricii.

Biserica din Cizer, care poartă hramul Sfântului Nicolae, a fost achiziționată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei și instalată în Parcul Etnografic în anul 1968. În ultimii ani, Biserica lui Horea a devenit unul dintre cele mai apreciate lăcașuri de cult din Cluj, aici fiind oficiate tot mai multe de cununii și botezuri, în principal în riturile ortodox și greco-catolic.

 

Sursa foto: Muzeul Etnografic al Transilvaniei

 

Ne poți asculta și aici: