Bolnavii cu forme ușoare și chiar medii de Covid-19 ar putea fi tratați acasă. Mircea Abrudean: „Infrastructura sanitară nu are cum să facă față la acest val de pacienți pozitivi”

Pe fondul creșterii numărului de pacineți cu Covid-19, Ministerul Sănătății analizează posibilitatea de a schimba procedura de internare a pacienților asimptomatici și a cazurilor mai ușoare și chiar medii pentru a mai elibera din paturi.

La sfârșitul săptămânii trecute, de exemplu, în unitățile clujene care tratează pacienți cu Covid-19 mai erau libere doar aproximativ 20 de paturi.

Astfel, conform noilor proceduri, unii pacienți cu forme ușoare și chiar medii vor fi tratați la domiciliu.

„Ne pregătim pentru zona aceasta. Pentru că indiferent câte spitale vom deschide noi, nu vom face față având în vedere numărul mare de cazuri. Avem 100 de cazuri pe zi, ca o medie, iar să deschid un spital cu 200 de locuri, îl ocup în două zile. Se va pune problema din punct de vedere juridic, și va fi reglementată probabil, ca tot mai mulți pacienți să stea acasă. Probabil că se va merge chiar și pe cazuri medii, pentru că infrastructura de sănătate nu are cum să facă față la acest val important de pacienți pozitivi. Apoi avem nevoie de terapie intensivă și o vom face. Discutăm de o unitate care să aibă o capacitate mai mare de terapie intensivă pentru că e clar că trebuie să fim pregătiți pentru zona asta. Pacienții de terapie intensivă nu au altă șansă decât dacă sunt tratați într-o secție corespunzătoare”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, persoanele asimptomatice ar urma să fie evaluate la domiciliu și nu în spital, cum se întâmplă acum, pentru a nu aglomera unitățile sanitare. Cei cu simptome, dar fără comorbidități, vor fi evaluați în spital și vor primi un tratament la domiciliu, sub monitorizarea medicilor de familie, astfel că ar urma să fie internați doar pacienții cu comorbidități sau cu o evoluție gravă a bolii.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: