Bolnavii de coronavirus de ieri, posibilii eroi de mâine

Persoanele care s-au vindecat de coronavirus se pot tranforma, din foști bolnavi, în potențiali salvatori pentru pacienții critici confirmați cu COVID-19. 

Ministerul Sănătății a finalizat Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuția plasmei de la donator vindecat de coronavirus și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.

Donarea de plasmă, asemenea donării de sânge, este voluntară și neremunerată. Potențialii donatori vor fi selectați dintre pacienții care au fost internați pentru tratarea virusului, iar ulterior s-au vindecat și au fost externați. Aceștia vor dona în Centrele de Transfuzie Sanguină. După ce va fi analizată riguros, plasma de la donatorul vindecat va fi distribuită, de către aceste unități, spitalelor care tratează pacienți infectați cu SARS-COV-2.

Potrivit metodologiei, plasma se va administra doar pacienților critici confirmati cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel putin 18 ani, care își expirmă în scris acordul cu această procedură și care îndeplinesc urmatoarele criterii:

a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.

b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.

c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO)

În prezent există trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus, donate Ministerului Sănătății, în București, Iași și Timișoara.

 

 

Ne poți asculta și aici: