„Bombardamentul” cu copaci ar putea salva planeta!

Oamenii de știință iau în calcul folosirea de tehnică militară pentru a reabilita zonele calamitate de incendii.

În timp ce Australia arde fără nicio speranţă, iar pădurile amazoniene fumegă pe suprafeţe cât toată România, oamenii de ştiinţă încearcă să pună cap la cap un plan care să reîmpădurească rapid zonele calamitate şi să reducă efectul poluării. Ultima idee, trăznită la prima vedere, porneşte de la reactivarea vechilor avioane de luptă şi transformarea lor în bombardiere de seminţe peste zonele afectate.

Tehnic vorbind, se ia spre exemplu un avion cargo Hercules C 130, creat original şi pentru lansarea de mine şi bombe, şi se înlocuiesc acestea cu nişte dispozitive care vor împrăştia sute de mii de seminţe la impactul cu solul. În felul acesta se va putea ajunge peste tot, chiar şi în zone inaccesibile teoretic din cauze de relief sau climă.

Un calcul simplu, făcut de un oficial american, arată că într-un an ar putea creşte peste un miliard de copaci doar din seminţele lansate în raidurile aeriene. Iar dacă se vor folosi soiuri de creştere rapidă, în 10 ani calitatea vieţii de pretutindeni se va schimba vizibil. Acesta ar putea fi insă doar un prim pas în a recâştiga echilibrul climatic zdruncinat serios în ultimii ani.

 

Tudor Runcanu

 

Sursa foto: https://www.sunnyskyz.com/

 

Ne poți asculta și aici: