Buget 2020 | Educație, siguranță în trafic și parcări, domeniile care îi preocupă pe clujeni

Zeci de propuneri au fost făcute de clujeni, în ceea ce privește cheltuirea bugetului de investiții din acest an.

Demararea unui program de construire a 22 de creșe sau grădinițe, studii de fezabilitate pentru extinderea liniei de tramvai până în Florești sau construirea de parkinguri modulare. Acestea sunt doar câteva dintre zecile de propuneri formulate de clujeni cu privire la bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul în curs.

Finanțarea a încă două catgorii de proiecte în programul de bugetare participativă, amplasarea de gard viu în toate scuarurile care separă trotuarele de carosabil sau  demararea unui program de reintegrare în societate a deținuților sunt alte câteva propuneri care ar trebui cuprinse în bugetul orașului, cred clujenii.

Alte câteva zeci de propuneri, dintre care unele sunt deja în implementare, vizează investiții în domeniul educației, al infrastructurii sau al spațiilor de agrement.

Propunerile clujenilor sunt binevenite, dar trebuie să țină cont de anumite constrângeri.

„Întotdeauna când cineva vine cu o propunere și cu o solicitare de buget trebuie să spună ‘ok, vrem să prindeți asta în buget dar luați banii din altă parte’. Așa se face o propunere de buget: ‘domnule, vreau să extindem tramvaiul până în Florești’. De acord, de unde luăm banii? Că avem niște sume limitate în buget, sunt multe proiecte pe care le-am pornit în anii trecuți pe care trebuie să le plătim și să le putem finalizăm. Cele patru parkinguri, pe care trebuie să le finalizăm, deja discutăm de 80 de milioane de lei, fără să mai discutăm de Bună Ziua și alte investiții majore pe care vrem să le facem, a declarat viceprimarului Dan Tarcea.

Proiectul de buget al Clujului s-a aflat în consultare publică până la finalul lunii ianuarie, iar mâine, de la ora 10.00, în Sala de sticlă a Primăriei, va avea loc dezbatera publică pe această temă. Ce rol pot avea totuși propunerile clujenilor?

„Pot să întărească anumite direcții și dacă sunt niște propuneri la care nu ne-am gândit, evident că le luăm în discuție, dacă sunt anumite componente pe care nu le-am avut în calcul și dacă sunt anumite propuneri care să fie automat și viabile,  atunci trebuie să găsim și resursa financiară prin care să le prioritizăm, că vorbim de o component de prioritizare”, a mai spus viceprimarul Dan Tarcea.

Pe lângă propunerile cetățenilor, consilierii locali vor putea face amendamente inclusiv în ședința publică în care se va vota bugetul orașului.

Cluj-Napoca urmează să aibă un buget de peste 1,6 miliarde de lei în anul 2020. Din această sumă, 660 de milioane de lei vor merge spre investiții.

Clujenii au făcut și în acest an multe propuneri

Printre propunerile clujenilor se numără un parteneriat cu firmele private pentru creșe și grădinițe în zonele the Office, Iulius Business Center, zona Tetarom 1 și 2, dublarea numărului existent de locuri în creșele publice prin construirea unora noi în cartierele sau zonele Borhanci, Bună Ziua, Europa, Făget, Câmpului, Între Lacuri, Dâmbu Rotund, Tetarom 1 și 2 și Sopor sau instalarea de semafoare cu buton la toate trecerile de pietoni din municipiul Cluj-Napoca de pe toate marile bulevarde, dar și integrarea acestor semafoare cu buton într-un sistem de undă verde pentru a fluidiza traficul rutier.

Alte propuneri sunt:

  • realizarea unui centru pentru reintegrarea în societate a deținuților;
  • extinderea liniei de tramvai între Mănăștur și Florești
  • parkinguri modulare;
  • demolarea garajelor de pe strada Plopilor nr. 48-54 și construirea unui parking în zonă sau amenajarea mai multor locuri de parcare;
  • implementarea sistemului de străzi cu sensuri unice în zona Andrei Mureșanu;
  • crearea a două noi categorii în cadrul bugetării participative și suplimentarea cu 1 milion de euro anual pentru aceste două categorii, plus creșterea cuantumului de la 150.000 la 250.000 euro/proiect câștigător. Cele două noi categorii propuse sunt protecție socială și locuire accesibilă. Se solicită câte două proiecte câștigătoare pentru fiecare dintre acestea;
  • Duminica fără mașini: închiderea unor artere, în special din centrul municipiului, unde sunt propuse activități sportive, culturale ori comerciale (piețe volante);
  • Master Plan amenajare Someș zona metropolitană vest – Cora – Florești – Gilău, est Iris – Apahida

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: