Bugetare participativă | „Aer curat pentru Cluj”, care prevede amplasarea unor copaci inteligenți, cel mai votat proiect

A fost publicată lista celor 15 proiecte câștigătoare prin programul de bugetare participativă din acest an.

Proiectul „Aer curat pentru Cluj”, care prevede realizarea de fațade verzi și plantarea de copaci de mari dimensiuni, inclusiv de arbori inteligenți, a obținut cele mai multe voturi, peste 420.

Copacii inteligenți, folosiți pentru purificarea aerului, vor fi amplasați acolo unde spațiul nu permite altfe, potrivit inițiatorului proiectului.

Următoarele inițiative ca număr de voturi au fost reamenajarea Canalului Morii, dar și realizarea unui concurs de soluții pentru zona Clinicilor – Victor Babeș – Hașdeu – Piezișă, care prevede și realizarea unui nou parc.

Aproape 3.000 de voturi au fost consemnate pentru cele 30 de proiecte care au intrat în faza finală de vot.

„Categoriile cu cele mai multe voturi în acest an au fost ‘Alei, trotuare și zone pietonale’ respectiv cea rezervată locurilor de joacă. Urmează validarea votului final și anunțarea celor 15 proiecte câștigătoare care vor fi practic prinse în diverse forme de alocare din bugetul local pentru anul 2020 și asumate de către administrație pentru a fi realizate cu prioritate. Observăm de la o ediție la alta a acestui proces de consultare prin intermediul bugetării participative o creștere a calității proiectelor și o structurare a unui public relativ avizat, care câștigă expertiză de la an la an și devine, bineînțeles, mai exigent”, a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Alte inițiative câștigătoare au propus realizarea unei aplicații cu hărți tactile ale principalelor obiective din oraș, pentru nevăzători sau montarea de semafoare inteligente pentru mașini la intersecțiile cu liniile de tramvai.

Aproape 200 de proiecte au fost inițiate de clujeni în cadrul programului de bugetare participativă din acest an. 40 dintre acestea au fost declarate eligibile, iar 30 au intrat în etapa finală de vot, încheiată duminică seara.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: