Bugetul pentru acordarea scutirilor de impozit pentru „clădirile verzi” din Cluj-Napoca, a fost majorat cu 20%

Primăria clujeană va aloca anual, până în 2023, 1,2 milioane de lei pentru a suporta facilitățile acordate proprietarilor imobilelor certificate drept „clădiri verzi”, față de 1 milion de lei pe an până acum.

Reducerile de impozit sunt de 20, 35, respectiv 50%, în funcție de gradul de performanță energetică a clădirii, recunoscut de cel puțin unul din cinci sisteme de certificare internațională.

„Anul trecut am avut 17 clădiri care au beneficiat de acest ajutor de minimis. Companiile pot să primească o scutire de impozit de până la 20.000 de euro, acasta este valoarea maximă. Dacă este încadrată în cartegoria gold beneficiază de 50% scutire de impozit. Deci dacă este o clădire care are o asemenea certificare și un impozit anual de 30.000 de euro, va beneficia de o scutire de 15.000 de euro. Dacă are 80.000 de euro impozit anual, va beneficia de o scutire de maximum 20.000 de euro”, a declarat la EBS Radio viceprimarul Dan Tarcea.

De la introducerea acestor scutiri de impozit, în 2014, numărul imobilelor certificate drept „clădiri verzi” a crescut de aproximativ 5 ori, potrivit reprezentanților municipalității. Între acestea se numără mall-uri, sedii de bănci, clinici medicale și proiecte imobiliare.

Dacă în 2014, primul an de acordare a acestor facilități, 6 societăți au solicitat scutirea de plată a impozitului, anul trecut numărul firmelor a fost de peste 20.

Printre clădirile verzi din Cluj-Napoca sunt numără mall-uri, sedii de bănci și clinici medicale.

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: