Când și cum deschid țările europene sezonul turistic. Perspectivele pentru România

Odată cu apropierea verii, țările europene caută soluții pentru redeschiderea sezonului turistic. Dacă Grecia este fermă în a anunța că așteaptă cetățenii străini după 15 iunie, state precum Spania și Italia, grav afectate de coronavirus, iau în considerare opțiuni variate și se bazează pe etapizarea reluării turismului.

(Foto: Ambasada României la Paris / Facebook)

 

Grecia deschide sezonul turistic pentru străini în 15 iunie. Cetățenii străini vor putea veni în Grecia fără să fie nevoie de “pașaport de sănătate”, adică un certificat care să ateste că nu sunt infectați cu coronavirus, așa cum se spusese anterior. Măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor vor include controale dirijate la granițe, pe baza unor criterii legate de distanța de la care vin turiștii sau de mijlocul de transport (vor avea prioritate turiștii care vor veni cu mașina personală sau cu zboruri de scurtă durată), fiecare hotel sau pensiune va avea un doctor afiliat, care va consulta în primă fază turiștii care nu se simt bine, înainte ca aceștia să fie îndrumați la spital, în fiecare zonă turistică va fi creată un spațiu de carantină, spitalele vor avea secții speciale pentru bolnavii infectați cu COVID-19.

În Italia, e de așteptat ca granițele să se redeschidă în 3 iunie. Italia a anunțat miercuri că toate aeroporturile ar putea redeschise la 3 iunie pentru zboruri naționale și internaționale. Unele hoteluri vor primi clienți din iunie, în funcție de rezervările pe care le vor avea. Sicilia a anunțat că va subvenționa călătoriile pentru turiștilor autohtoni și internaționali, odată ce acestea vor putea fi reluate în condiții de siguranță.

Spania ar urma să primească turiști în luna iulie, în condițiile în care autoritățile consideră că o deschidere prematură și masivă ar fi “o lipsă de responsabilitate”, întrucât ar pune în pericol populaţia locală. Pe de altă parte, autoritățile admit că economia Spaniei are extrem de multă nevoie de turism și sunt pregătite să ia toate măsurile posibile pentru limitarea riscurilor. Potrivit Hotnews.ro, TUI, cel mai mare operator de turism din lume, vrea să reia până la finalul lunii iunie zborurile către principalele destinaţii de vacanţă din Europa, a anunţat directorul general al grupului, Fritz Joussen, citat de Reuters. Din cauza efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), grupul TUI a anunţat luna aceasta că va renunţa la 8.000 de angajaţi şi analizează măsuri pentru reducerea costurilor cu 30%.

Bulgaria speră să reia zborurile charter din 15 iunie, în condițiile în care în 14 iunie expiră interdicția cu privire la accesul străinilor în țară.

În Franța, reluarea călătoriilor interne în scop turistic sunt încurajate așteptată în iulie și august, dar rămâne neclară situația turismului internațional, mai ales a celui care implică cetățeni din state non-UE.

Polonia a anunțat că va permite accesul turiștilor străini începând cu 13 iunie, după ce zborurile inetrnaționale vor fi reluate pe 23 mai.

În Belgia, turismul internațional va fi redeschis pe 15 iunie, după o serie de relaxări programate până atunci. Din 8 iunie se va putea merge la cafenea sau restaurante.

În Portugalia, o staţiune din apropierea Lisabonei intenţionează să devină primul oraş din Portugalia care să-şi testeze toţi cei 200.000 de locuitori pentru a încerca să-i ajute să se bucure cât mai mult de vară, în ciuda crizei generate de coronavirus, potrivit Reuters.

România

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat vineri, la Iaşi, că românii se pot gândi la vacanţă în faza actuală a epidemiei de COVID-19, însă relaxarea trebuie să se facă etapizat, el adăugând că autorităţile se gândesc, dacă actuala etapă va merge bine, la deschiderea teraselor de la 1 iunie şi deschiderea plajelor de la 15 iunie.

 

Ne poți asculta și aici: