Când visele te ajută să treci peste piedici. Povestea pilotului de raliu Ciprian Lupu

Raliul Transilvaniei, urmărit în weekend de mii de clujeni, a adus în acest an și o premieră: la start s-a aflat și singurul pilot de raliuri cu dizabilități din România.

În vârstă de 36 de ani, Ciprian Lupu a visat încă de mic să devină pilot, dar la scurt timp după majorat, un accident suferit în bazinul de înot avea să-l imobilieze în scaunul cu rotile. Asta nu l-a împiedicat să își urmeze visul, a absolvit cursul de pilotaj de la Napoca Rally Academy, sub îndrumarea campionului Simone Tempestini, iar anul acesta, la Sibiu, a debutat în Campionatul Național de Raliuri. A urmat Transylvania Rally, în weekend-ul care tocmai s-a încheiat și unde a ocupat locul 3 la Clasa 12, una din clasele mici ale competiției naționale.

 „Sunt brașovean, iar Brașovul are tradiție în motorsport. De-a lungul vremii au fost foarte mulți piloți renumiți din Brașov. De mic am fost pasionat de motorsport, de mic am început să merg pe marginea probelor, începând cu Poiana, am urmat și un liceu de profil, dar la 18 ani jumătate, în urma unui plonjon în apă de mică adâncime, am suferit o leziune medulară și sunt nevoit să folosesc un scaun rulant. Nu sunt imobilizat în el, ci doar mă deplasez cu ajutorul lui. În momentul în care mă pregătesc de curse și particip, motivația mea este foarte mare pentru că acest lucru mă ajută să fac și celelalte lucruri din viața de zi cu zi cu mai mult spor, a povestit pentru EBS Radio, de la volanul micuțului său Citroen, Ciprian Lupu.

Dincolo de ședințele săptămânale la sala de forță sau plimbările de antenament, în scaunul rulant, Ciprian lucrează la o fundație care sprijină persoanele cu dizabilități.

Cu voință și perseverență, acestea pot depăși sitruațiile dificile prin care trec, povestește, din propria experiență, Ciprian.

Am avut nevoie cam de doi ani să îmi reiau activitățile normale. Am avut o dorință foarte mare să fiu independent din toate punctele de vedere. În momentul acesta locuiesc singur, îmi gătesc, îmi fac curat, tot ce ține de viața normală. Sunt foarte multe persoane în țara noastră care nici măcar nu știu că o persoană cu dizabilități pot conduce o mașină normală. Pot conduce cu ușurință o mașină normală, toate comenzile sunt manuale. Sigur, datorită motivației mele, eu sunt la un alt nivel, dar în spate e multă muncă și sunt multe sacrificii”,  a mai povestit tânărul.

Și în cursele profesioniste, dar și pe o șosea obișnuită, persoanele care nu își pot utiliza picioarele pot dispune de sisteme prin care pot acțiune manual toate comenzile necesare unei mașini.

„În mijlocul volanului este un cerc cu care apăs accelerația și îl pot folosi cu podul palmei, în timp ce ambele mâini le am pe volan pentru a aborda virajele cât mai corect posibil, iar foarte aproape de volan am o maneta care, prin împingere, acționează frâna. Toate comenzile sunt destul de apropiate una de cealaltă pentru a mă ajuta să fiu cât mai eficient”, spune Ciprian.

Cursele de raliuri nu sunt tocmai ieftine. Există însă numeroase persoane cu posibilități financiare care îl susțin. La rândul său, Ciprian lucrează și își acoperă o bună parte din cheltuieli. Jobul său vizează persoane care au trecut, ca și el, prin momente care le-a schimbat cursul vieții.

„Efectiv încercăm să îi luăm cât mai curând după ce au suferit un accident, fie că este de mașină, fie că este un plonjon în apă, să luăm contact cu ei în momentul în care sunt în spital și să îi învățăm să își reia viața de la zero. Să se îmbrace, să se transfere în scaun rulant, le furnizăm un scaun rulant potrivit nevoilor pe care le au, pentru că și scaunul se furnizează la fel ca atunci când cineva trebuie să își aleagă perechea de pantofi potrivită”, povestește Ciprian Lupu.

După mai bine de un an de când participă la cursele de viteză în coastă Ciprian Lupu are acum în palmares și două curse de raliu din Campionatul Național de Profil: Raliul Sibiului și Transilvania Rally. Tânărul este dovada vie a faptului că visele continuă și atunci când viața te silește să o iei de le început.

 

Ovidiu Cornea

 

Sursa foto: Arhiva personală

 

Materialul difuzat la EBS Radio

 

 

 

X
X
X