Orice locuitor din Cluj-Napoca se va putea programa începând de astăzi pentru vaccinare, în etapa a 3-a a campaniei de imunizare națională, care începe mai devreme în municipiu, din cauza incidenței mai crescute a cazurilor de Covid 19.
În primă fază, începând din această seară, vor fi disponibile în platforma de programare 4 centre de programare, cu 7 fluxuri de imunizare: Colegiul Tehnic de Transporturi, din cartierul Gheorgheni, școala Iuliu Hațieganu, din Mănăștur și liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu din Zorilor, cu câte 2 fluxuri, respectiv Centru medical Medicover, de pe strada Republicii, cu 1 flux.
Locurile în aceste centre vor fi urcate în platforma de programare de astăzi seară, a precizat subprefectul Irina Munteanu, care coordonează acțiunea de imunizare la nivel județean. Schema aprobată de la nivel central pentru Cluj-Napoca este de cinci centre cu 13 fluxuri de vaccinare, astfel că în zilele următoare numărul va fi suplimentat cu încă 6 fluxuri, la centrele existente, respectiv într-un nou centru, de la liceul Onsifor Ghibu, din cartierul Grigorescu.
Din cauza incidenței cumulate a cazurilor de Covid de peste 4 la mia de locuitori, municipiul Cluj-Napoca a fost inclus într-un grup de alte municipii și localități din țară, unde etapa a 3-a a vaccinării începe mai devreme. Aici programările iau startul de astăzi iar imunizările efective de 15 martie.
„După cum știm la o rată de incidență de peste 3 la mia de locuitori localitatea respectivă intră în scenariu roși și se impun anumite restricții, care sunt hotărâte prin decizii și hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. De la o rată de peste 6 la mie localitatea intră și are criterii de carantinare, iar noi ne dorim ca de la 4.5 rată de incidență să putem interveni din punct de vedere medical, prin accelerarea campaniei de vaccinare în localitățile afectate, în demersul de a evita carantinarea localității respective. Sigur, că alături de vaccinare, este importantă respectarea tuturor măsurilor de prevenție și a celorlalte măsuri care se iau”, a spus ieri, într-o conferință de presă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
Pentru noile centre și fluxuri programările se vor face simultan, atât pentru populația generală cât și pentru persoanele din grupuri vulnerabile, cei peste 65 de ani, cu boli cronice sau cu dizabilități, care nu s-au vaccinat în etapa a 2-a.
„Până la urmă fiind pentru populația generală, atât persoanele cu boli cronice, cât și vârstnicii, întreaga populație se poate programa pe aceste fluxuri. Tipul de vaccin folosit este AstraZeneca, cu mențiunea că s-a eliminat, ca urmare a studiilor, limitarea de vârstă de 65 de ani și este valabil începând cu vârsta de 18 ani, fără altă limitare în partea cealaltă de sus”, ne-a declarat prefectul Irina Munteanu. Potrivit acesteia, cele 73 de centre deschise la nivel național, special pentru persoane vulnerabile. nu au inclus și județul Cluj. „Am fost în discuție strict pentru noile fluxuri în funcție de incidență, imunizare cu AstaZeneca”.
Chiar dacă în platforma de programare există o subprioritizare a categoriilor incluse în etapa a 3-a, posibilitatea vaccinării va ține cont strict de ordinea efectuării programării, a explicat subprefectul Irina Munteanu. O puteți asculta mai jos:
Ovidiu Cornea