Care sunt străzile din Grigorescu unde pietonii câștigă spațiu. Mașinile nu „dispar”, dă asigurări primarul

Spații pietonale extinse, noi piste de biciclete și facilități Wi-Fi și de petrecere e timpului liber vor fi amenajate în zona cuprinsă între Piața 14 iulie și șase străzi din cartierul Grigorescu.

Proiectul, realizat de arhitecții de la biroul clujean Planwerk, a fost prezentat marți, într-o dezbatere online organizată de Centrul de Imaginație și Inovare Socială.

Intervențiile vizează o suprafață de 35.000 de metri pătrați, din zona pieței 14 iulie și a străzilor Garibaldi, Sigismund Toduță, Traian Grozăvescu, Milcov, Octavian Goga și George Enescu. Arhitecții propun în zonă „calmarea” traficului auto și, implicit, reducerea emisiilor poluante, noi semafoare și treceri de pietoni, plantarea de arbori și vegetație, facilități pentru bicicliști, iluminat modern, respectiv conectarea cartierului cu Someșul, ale cărui maluri fac, de altfel, obiectul unui amplu proiect de revitalizare realizat de o firmă spaniolă.

Străzile vor fi regândite prin crearea de noi zone de petrecere a timpului liber și chiar de facilități sportive:

Emil Boc: „Pietonalizare nu înseamnă că de mâine ne blocăm”

Chiar dacă zonele amintite din cartierul Grigorescu vor deveni mai prietenoase cu pietonii și spațiul destinat exclusiv acestora urmează să fie extins în anumite zone, asta nu înseamnă că traficul auto va fi complet eliminat, a subliniat în cadrul dezbaterii primarul Emil Boc:

„Aș vrea pentru cetățeni să nu intre în panică. Când auziți pietonalizare în Grigorescu, asta nu înseamnă că toate arterele despre care vorbim, toate vor fi pietonalizate, gata, nu vom mai putea ajunge la serviciu, de mâine ne blocăm. Aici apreciez flexibilitatea, deschiderea proiectantului, care a spus: da, unele zone se transformă în pietonale, cum este o latură din Piața 14 iulie, alte spații devin sharing space, altele se modernizează, scoatem mașinile de pe trotuare, regăsim mai mult spațiu pietonal”, a spus edilul.

Variantă propusă pe strada Traian Grozăvescu
Variantă propusă pe strada Traian Grozăvescu

 

Soluții propuse

Planurile proiectanților prevăd ca străzile Garibaldi, Traian Grozăvescu și G. Enescu să păstreze un rol important în trafic, pe direcția nord-sud, iar străzile Octavian Goga și Bulevardul 1 Decembrie 1918 pe direcția est-vest.

Variantă propusă pentru strada Traian Grozăvescu
Variantă propusă pentru strada Traian Grozăvescu

 

În schimb,  străzile secundare precum Milcov și Sigismund Toduță ar uma să  devină rezidențiale. Biciliștii ar urma să poată parcurge trasee  pe direcția nord-sud, în zona dintre strada Eremia Grigorescu și Someș, pe strada Traian Grozăvescu – Piața 14 Iulie – str. Sigismund Toduță. Atât în Piața 14 iulie, cât și pe ambele sensuri ale străzii Octavian Goga sunt propuse piste de biciclete. Pe viitor, străzile secundare cu dublu-sens (care nu fac parte din proiect: Țebei-Ion Ghica și Bartok Bela – Sinaia) ar trebui transformate în sensuri unice, potrivit specialiștilor.

Variantă propusă pentru strada Sigismund Toduță
Variantă propusă pentru strada Sigismund Toduță

 

Spații pietonale noi și în proiectul de revitalizare a malurilor Someșului

Alte lucrări de extindere a spațiilor pietonale, de exemplu pe strada Gavril Muzicescu și pe platoul Sălii Sporturilor, dar și a spațiilor verzi din cartierul Grigorescu sunt incluse în proiectul de revitalizare a malurilor Someșului. Valoarea acelor lucrări trece de 140 de milioane de lei și ele vor fi conectate cu cele care vizează reamenajarea Canalului Morii în zona Parcului Rozelor.

Centura va scoate traficul infernal din Grigorescu

În cadrul dezbaterii, primarul Emil Boc a vorbit și de impactul pe care îl va avea Centura metropolitană Gilău – Bulevardul Muncii în privința traficului rutier din cartier, îngreunat în prezent de autoturismele care se deplasează înspre și dinspre Florești.

Proiectul centurii este în fază avansată de avizare, iar anul viitor va fi lansată licitația pentru realizarea lucrărilor care trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2023, a declarat primarul Emil Boc:

“Grigorescu este astăzi o victimă colaterală a ceea ce s-a întâmplat în Florești. Acel drum, redeschis, care nu e drum, nu e arteră rutieră, practic a distrus calitatea vieții din Grigorescu, haideți să spunem lucrurilor pe nume. Acest lucru, odată cu centura metropolitană și cu ajutorul conexiunilor pe care am reușit să le rezolvăm la Ministerul Transporturilor va rezolva această probemă”, a spus Emil Boc.

Ovidiu Cornea

(Foto: Planwerk)

Ne poți asculta și aici: