Casa în care a locuit Doina Cornea va fi cumpărată de Primărie și transformată în casă memorială

Consilierii locali au aprobat în ședința de joi  exercitarea dreptului de preempțiune al municipalități pentru achiziția imobilului, monument istoric, în care a locuit cunoscuta dizidentă anti-comunistă, Doina Cornea.

(Foto: Facebook / Fundația Doina Cornea)

 

Inițiativa Primăriei clujene vine în urma unei cereri din partea fiului Doinei Cornea, Leontin Iuhas, dar și după ce Ministerul Culturii a informat că nu își va exercita acest drept. Prețul propus pentru achiziția casei, cu o suprafață de 105 metri pătrați, 4 camere, bucătărie și dependințe, este, conform documentației de aprobare a proiectului, de 350.000 de euro. Această sumă poate fi negociată. Imobilul are mai mulți co-proprietari, însă achiziția ar urma să se facă pentru întreaga casă.

„O lecție vie de istorie pentru toate generațiile”

Casa va funcționa ca una memorială, în cinstea Doinei Cornea, a subliniat primarul Emil Boc.

„Mulțumesc familiei pentru disponibilitatea arătată ca acolo unde a locuit Doina Cornea, cunoscută dizidentă anti-comunistă, atât în plan național, cât și internațional, noi să putem avea o ‘Casă memorială Doina Cornea’, împreună cu membrii familiei și cu fundația care îi poartă numele, dar pornind de la inițiativa orașului, de a avea acest spațiu, o lecție vie de istorie pentru toate generațiile și pentru cei care au trăit în acea perioadă, dar mai ales pentru cei care nu au trăit în acea perioadă”, a spus edilul, în ședința Consiliului Local de joi. „Gestul nostru este în primul rând o formă de respect a orașului pentru Doina Cornea, o lecție mai ales pentru viitor”, a adăugat acesta.

Primăria clujeană a aprobat în acest an și schimbarea denumirii străzii Alba Iulia în strada Doina Cornea.

Doina Cornea s-a născut în 1929 și a fost cadru universitar la Facultatea de Filologie a Universității Babeș-Bolyai. A desfășurat o activitate intensă de combatere a abuzurilor de putere din timpul regimului comunist, fiind cunoscută pentru textele sale de protest difuzate prin intermediul postului Europa Liberă. A co-fondat mai multe organizații civice după 1990 și a obținut mai multe decorații din partea statului român.

Ovidiu Cornea

 

 

 

+

Ne poți asculta și aici: