Consilierii locali au aprobat în ședința de joi exercitarea dreptului de preempțiune al municipalități pentru achiziția imobilului, monument istoric, în care a locuit cunoscuta dizidentă anti-comunistă, Doina Cornea.

Inițiativa Primăriei clujene vine în urma unei cereri din partea fiului Doinei Cornea, Leontin Iuhas, dar și după ce Ministerul Culturii a informat că nu își va exercita acest drept. Prețul propus pentru achiziția casei, cu o suprafață de 105 metri pătrați, 4 camere, bucătărie și dependințe, este, conform documentației de aprobare a proiectului, de 350.000 de euro. Această sumă poate fi negociată. Imobilul are mai mulți co-proprietari, însă achiziția ar urma să se facă pentru întreaga casă.
„O lecție vie de istorie pentru toate generațiile”
Casa va funcționa ca una memorială, în cinstea Doinei Cornea, a subliniat primarul Emil Boc.
„Mulțumesc familiei pentru disponibilitatea arătată ca acolo unde a locuit Doina Cornea, cunoscută dizidentă anti-comunistă, atât în plan național, cât și internațional, noi să putem avea o ‘Casă memorială Doina Cornea’, împreună cu membrii familiei și cu fundația care îi poartă numele, dar pornind de la inițiativa orașului, de a avea acest spațiu, o lecție vie de istorie pentru toate generațiile și pentru cei care au trăit în acea perioadă, dar mai ales pentru cei care nu au trăit în acea perioadă”, a spus edilul, în ședința Consiliului Local de joi. „Gestul nostru este în primul rând o formă de respect a orașului pentru Doina Cornea, o lecție mai ales pentru viitor”, a adăugat acesta.
Primăria clujeană a aprobat în acest an și schimbarea denumirii străzii Alba Iulia în strada Doina Cornea.
Doina Cornea s-a născut în 1929 și a fost cadru universitar la Facultatea de Filologie a Universității Babeș-Bolyai. A desfășurat o activitate intensă de combatere a abuzurilor de putere din timpul regimului comunist, fiind cunoscută pentru textele sale de protest difuzate prin intermediul postului Europa Liberă. A co-fondat mai multe organizații civice după 1990 și a obținut mai multe decorații din partea statului român.
Ovidiu Cornea
+