AUDIO | Cât de eficientă este luarea temperaturii la cumpărături. Specialist: Trebuie făcută la distanța potrivită, dar în același timp ne responsabilizează

Chiar dacă aparatele utilizate pot indica, în cazul măsurătorii de la distanță, valori neobișnuit de scăzute, de sub 35 de grade, situație semnalată de unii clujeni, procedura ne-ar face mai responsabili cu privire la adoptarea măsurilor de protecție personală, spune vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug.

Un agent de paza de la un supermarket masoara temperatura clientilor la intrarea in magazin, luni 18 mai 2020, Timisoara.
(Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu)

Contează distanța la care este ținut aparatul

Din punct de vedere medical, metoda amintită este una de tip screening și poate fi utilă, dar cu condiția să fie efectuată corespunzător. Temperaturile mai puțin obișnuite nu sunt neîntâlnite de medicii de familie, dar acestea trebuie să se încadreze totuși în anumite marje:

„Axilar (temperatura măsurată sub braț, n.red.), 35.8 de grade Celsius, 36, da și atunci am zis: ‘este și o vasoconstricție, cu siguranță nu există febră, deci, prin deducție logică, să zic așa. Dar chiar 33 (de grade…), aici eu cred că ține de distanța la care a fost ținut aparatul de măsurat. Ar trebui niște metodologii foarte clare, în funcție de aparatul de măsurare a temperaturii, ca să o și facem cu folos. Dacă plasezi aparatul la 1 metru și el are indicația de măsurare de la 30, 50 de centimetri, atunci sigur că nu e în regulă”, a spus pentru EBS Radio medicul.

Temperaturi mai puțin obișnuite

Unele situații de temperaturi foarte scăzute le-au fost semnalate de altfel și medicilor de familie în aceasta perioadă. Emiliana Costiug detaliază în clipul audio de mai jos, în ce situații pot apărea temperaturi care nu se încadrează în marjele considerate normale:

Metodă de conștientizare

Totuși, faptul în sine, de a măsura temperatura celor care intră într-un spațiu închis, îi poate face pe aceștia mai responsabili, a spus vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie Cluj:

„Da, într-adevăr nu e foarte relevant dacă e măsurată temperatura și îți dă 33, înseamnă că și cel care are 37 de fapt poate să aibă 39. În afară că măsoară sau nu măsoară temperatura, poate să te conștientizeze că încă este o problemă și măcar la intrarea în magazin să ai grijă să îți pui masca pe figură, să nu staționezi foarte mult, să nu pui mâna pe multe, ar fi multe de atenționat și atunci mă gândesc că asta e o soluție”, a spus Emiliana Costiug.

Măsurarea temperaturii acasă, cu termometrul clasic, rămâne însă metoda cea mai bună pentru temperatura reală, a punctat specialistul.

Obligația măsurării temperaturii la intrarea în spațiile publice închise, respectiv spațiu de instituție a fost introdusă odată cu pachetul măsurilor de relaxare din 15 mai. Persoanele cu temperatură de peste 37.3 nu pot intra în spațiul respectiv.

Mai mulți clujeni au postat pe rețele de socializare, după cum se poate vedea în imagini, mesaje în care semnalau faptul că temperatura luată la intrarea în magazin e de sub 35 sau chiar sub 33 de grade.

 

Un alt clujean , care nu avea febră a scris:

 

Un altul a comentat

 

Iată și experiența unui alt clujean.

 

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: