Cât de zgomotos este Clujul și care sunt oazele de liniște din oraș

Peste 10.000 de clujeni sunt expuși doar la zgomotul produs de traficul rutier din oraș. Dar poluarea fonică produsă de avioane și evenimentele temporare sunt alți factori aduși în atenția autorităților de locuitorii orașului.

Traficul rutier este principala sursă de poluare fonică identificată în Planul de Acțiune privind Combaterea Zgomotului în Cluj-Napoca, realizat de o firmă privată, la solicitarea Primăriei.

Planul de acțiune a fost prezentat ieri în cadrul unei dezbateri publice. Trebuie precizat că documentul a analizat poluarea fonică pricinuită doar de traficul rutier, tramvaie, respectiv unități industriale. Dintre acești indicatori, doar traficul a fost identificat ca și cauză de poluare fonică.

Potrivit Planului de Acțiune, între cele mai zgomotoase străzi din oraș, cu un nivel de peste 75 de decibeli ziua și noaptea (valoarea maximă admisă fiind de 70 de decibeli, n.red.) se numără Bulevardul 21 Decembrie, Aurel Vlaicu, Calea Turzii, Calea Baciului, mai multe străzi și Piețe centrale, dar și artere din cartiere precum Mănăștur, Bună Ziua sau Andrei Mureșanu.

Care sunt măsurile propuse de specialiști și costurile de implementare

 

Specialiștii au propus măsuri pe patru domenii de intervenție:
– Dezvoltarea infrastructurii rutiere, care pune accentul pe realizarea Centurii metropolitane și conectarea acesteia cu cartierele Mănăștur, Zorilor și Gheorgheni.

– Dezvoltarea transportului public și a mijloacelor aletrantive de mobilitate. Aici sunt incluse achizițiile de noi mijloace de transport, mai performante, sau extinderea unor linii, realizarea de coridoare pietonale sau de piste integrate de biciclete.

– Managementul traficului – propunerile vizează parcări de tip „park and ride”, dar și parkinguri de cartier sau centrale.

– Protejarea zonelor verzi, liniștite.

Măsurile vizează reducerea poluării cauzate de noxe, astfel că se propune înnoirea parcului auto și extinderea spațiilor verzi.

Costurile totale pe care ar urma să le suporte municipalitatea pe cele patru domenii ar ajunge la 290 de milioane de euro.

Măsurile propuse, ar putea reduce la jumătate numărul persoanelor expuse la zgomot

 

Implementarea măsurilor ar urma să reducă aproape la jumătate numărul persoanelor expuse la zgomotul produs de trafic, arată documentul. Iar autoritățile aplică deja o parte din aceste propuneri.

„În acest plan sunt propuse măsuri care să poată fi cuantificate și care să ducă la o reducere a zgomotului la nivelul municipiului. Sunt stabilite niște zone de liniște, unde suprafața minimă trebuie să fie de 4,5 hectare. În zonele respective nu au acces mașinile de mare tonaj. De asemenea, este vorba de înnoirea parcului auto și achiziționarea de mașini electrice, lucru care la ora actuală constituie o prioritate pentru Primăria municipiului. S-au realizat o parte din măsuri, respectiv reînnoirea parcului auto. De exemplu achiziționarea tramvaielor, care sunt mult mai silențioase decât cele vechi și modernizarea liniei, iar reînnoirea parcului auto continuă”, a declarat pentru EBS Radio șeful Direcției de Ecologie și Spații Verzi din Primăria clujeană, Viorel Pleșa.

Nu doar traficul poluează fonic

 

Pe lângă traficul rutier, clujenii prezenți la dezbaterea publică organizată pe tema Planului Integrat de Reducere a Zgomotului s-au arătat deranjați și de alte surse de zgomot, precum cursele aeriene sau evenimentele ocazionale. Ei sunt hotărâți să formuleze noi sesizări și să se adreseze chiar instanței pentru a-și rezolva problemele.

Laura, care locuiește în cartierul Grigorescu, este deranjată de nivelul de zgomot din cartier.

„Acesta se datorează traficului foarte intens, mai ales în zona dinspre Florești și din cauza faptului că se închid adeseori străzi centrale, iar traficul este deviat pe aici”, spune ea.

Femeia a ieșit destul de neîncrezătoare de la dezbatere: „Mi se par problemele mai complexe decât le percepeam eu, dar totuși mi se pare lucrat la repezeală. Nu întrevăd niște măsuri concrete, care să poată fi implementate, astfel încât să simți o îmbunătățire a calității vieții, din perspectiva zgomotului în acest oraș”, a spus ea.

Un locuitor din zona Între Lacuri, a făcut sesizări la Aeroport, alături de mai mulți vecini, vizavi de zgomotul produs de unele curse aeriene pe timpul nopții.

„Eu locuiesc la aproximativ doi kilometri de pista de aterizare a aeroportului. Am făcut măsurători și avem 80 de decibeli, punctual, după ora 22.00, la 23.00, la 00.00, dar și la două noaptea, la 5.00, 6.0, între 6.00 și 7.00 dimineața sunt în mod frecvent șapte zboruri la distanță de aproximativ 10 minute unul de altul, care merg pe decolare peste oraș. Asta înseamnă că o zonă de 50.000 de oameni se va trezi când pleacă avionul. Facem acest studiu ca să avem actul sau să rezolvăm o problemă a comunității clujene?”, a spus bărbatul, care a precizat că în răspunsul Aeroportului se menționa că nivelul de zgomot este în parametri legali.

Un alt clujean, care locuiește în zona parcului Central, a reclamat faptul că festivalul Untold reprezintă în continuare o sursă de zgomot pentru oamenii din zonă, fie și pentru o perioadă delimitată, și s-a plâns de faptul că sesizările anterioare nu au fost luate în considerare. Omul, care a spus că are consensul mai multor asociații de proprietari, s-a arătat dispus să participe la o acțiune în instanță cu privire la nivelul de zgomot, ideea lansată de un alt participant la dezbatere.

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, Liana Mureșan, a precizat că Aeroportul a întocmit anul trecut propriul plan de reducere al zgomotului, dar verificarea măsurilor este apanajul Gărzii de Mediu. Aceasta a mai menționat că, potrivit procedurilor actuale, înregistrarea depășirii nivelului de zgomot este confirmată doar când acest lucru se întâmplă continuu, cel puțin 30 de minute.

„Dumneavoastră aveți de a face cu creșteri bruște de decibeli, care durează însă cât decolarea unui avion, de până la un minut, de aceea vi s-a răspuns că normele sunt respectate”, a precizat Liana Mureșan.

Zonele liniștite ale orașului

 

Planul de acțiune pentru combaterea zgomotului a identificat și zonele care ar putea fi declarate ca liniștite, cu suprafață de peste 4,5 hectare și unde nivelul admis nu depășește 50 de decibeli.

Acestea sunt Parcul Detunata 2 din cartierul Gheorgheni, Grădina Botanică, Parcul „Iuliu Hațieganu”, Parcul Cetățuia, Cimitirul Central, Cimitirul Israelit și Pădurea Făget.

Totuși, analizele au arătat că accesul mașinilor în proximitate le periclitează și acestora statutul de zone liniștite, astfel că doar anumite areale din interiorul acestora pot fi denumite astfel.

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: