Cât vor mai rămâne teatrele închise? Revenirea în săli versus siguranța sanitară  

Directorul Teatrului Maghiar din Cluj, Tompa Gabor, cere reluarea spectacolelor în spații închise, cel puțin din toamnă, și spune că instituțiile culturale pot asigura măsurile necesare pentru protecția spectatorilor.

(Foto: Teatrul Maghiar de Stat Cluj / Facebook)

 

Președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, Tompa Gabor susține că România poate urma exemplul altor țări, unde, deși există încă restricții, o serie de reprezentații au fost reluate. „În toate țările înconjurătoare repetițiile și spectacolele în sala de teatru s-au reluat. Festivalul de la Salzburg a început vinerea trecută cu un  spectacol cu 850 de spectatori, am văzut pe net transmisiunea directă, lumea este foarte dornică să vină la teatru, foarte multe teatre nu au posibilitatea să prezinte spectacole în aer liber. Noi avem o sală de 860 de locuri în care, cred că și la ora actuală dacă am relua activitatea cu toate măsurile de prevenire și de restricție îndeplinite, am putea găzdui cel puțin 300 de spectatori la distanțe pe care le-au stabilit cei de la Direcția de Sănătate. Eu cred că este mare nevoie de reluarea activității culturale. Nu suntem iresponsabili, nu dorim ceva care să pericliteze, sperăm că vor reanaliza forurile responsabile posibilitatea revenirii la teatru. Nu cred că participarea într-o sală de spectacol unde vor lua toate măsurile necesare pentru menținerea sănătății este mai periculoasă decât orice restaurant, plajă, ștrand în aer liber”, a spus Tompa Gabor la EBS Radio.

„E o situație dezolantă și dacă jucăm și dacă nu jucăm”

Perioada aceasta de restricții a fost una extrem de dificilă și pentru actori, astfel că reluarea spectacolelor inclusiv în spații închise ar ajuta din acest punct de vedere, spun reprezentanții Teatrului Național din Cluj. Aceștia sunt însă mai rezervați cu privire la reluarea efectivă a spectacolelor în interior și așteaptă reglementări ale autorităților de sănătate și culturale. Directorul adjunct al Teatrului Național din Cluj, Ștefana Pop Curșeu spune, la EBS Radio, că, această instituție va acționa în funcție de aceste recomandări.

„Abia așteptăm să se găsească o soluție, măcar o variantă care să ne permită și nouă să ne facem munca, poate nu ca înainte, dar în proporție de 90%. Mai ales pentru actori e foarte, foarte greu, e foarte frustrant. În eventualitatea în care s-ar relua, și noi sperăm lucrul ăsta, trebuie să vedem că sala, chiar dacă ea are o capacitate de aproape 1.000 de locuri, în condiții de siguranță maximă ar fi cel mult 100 de persoane. Nici măcar. Or, e o situație dezolantă și dacă jucăm și dacă nu jucăm. E cumplit să joci în fața unei săli în care sunt câteva persoane. Mental, psihologic e foarte greu și pentru actori. Dacă nu vom avea de ales și asta este singura soluție să putem evita orice tip de contaminare, de problemă de sănătate, da, o să recurgem exact la ceea ce ni se spune și la ceea ce își asumă ministerul ca fiind soluția optimă. Altfel, nu”, a spus la EBS Radio  Ștefana Pop Curșeu.

„Ne-am relaxat și suntem pe o curbă ascendentă”

În ultimele declarații pe această temă, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a spus că redeschiderea sălilor de teatru se poate lua în discuție doar în momentul scăderii constante a numărului de îmbolnăviri. În contextul epidemiologic actual, redeschiderea teatrelor nu este recomandată, spune, la rândul său, șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu. „Medical, având în vedere evoluția actuală a pandemiei, nu recomandăm organizarea de evenimente care generează aglomerații. Poate să fie sala cât de mare, nu poți să garantezi că în acea sală nu există un pozitiv, nu poți să garantezi că acel om va păstra distanța, sunt multe necunoscute. Nu vreau să fiu prost înțeles, momentan, la modul de evoluție actual, nu recomandăm. Ne-am relaxat și suntem pe o curbă ascendentă care este mult mai accelerată decât prima curbă și la valori mai mari”, spune Mihai Moisescu la EBS Radio.

Între timp, mai multe instituții culturale clujene, precum Filarmonica din Cluj, Opera clujeană și chiar Teatrul Maghiar au organizat spectacole în aer liber. Ministerul Culturii a lansat de altfel și o stagiune artistică în spații deschise care se desfășoară până în toamnă.

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: