CE a aprobat finanțarea cu 47 de milioane de euro a Spitalului Regional de Urgență din Cluj

Comisia Europeană a aprobat finațarea, din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru construirea și dotarea noului spital din comuna Florești.

CE a anunțat luni că viitorul spital regional va avea aproape 850 de paturi și va fi dotat cu aparatură medicală performantă care să asigure o calitate mai bună a serviciilor de urgență.

Spitalul va oferi îngrijire medicală de nivel secundar şi terţiar, dar şi servicii de bază, cum ar fi chirurgie generală şi medicină internă.

Comisarul european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, a spus că o calitate mai bună a vieţii cetăţenilor, indiferent unde locuiesc aceștia, este prioritatea de bază a politicii de coeziune a UE.

Priectul va crește accesul la sistemul de sănătate și pentru locuitorii care trăiesc în mediul rural sau în zone sărace, dar va ajuta și la asigurarea unui diagnostic și tratament timpurii și la reducerea ratei deceselor, dar se speră că va ajuta și la stoparea exodului medicilor din regiune, potrivit reprezentanților CE.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi finalizat în 2026 și va fi ridicat de la zero în localitatea Florești de lângă Cluj-Napoca.

Acesta va avea o suprafaţă desfăşurată de 151.891 de metri pătraţi şi un număr total de 849 de paturi, din care 744 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute, împărţite între specialităţile chirurgicale şi medicale incluse în cele şase centre.

De asemenea, vor exista şi 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital şi o secţie de arşi.

Spitalul clujean va fi construit pe şapte nivele, va avea 1.396 locuri de parcare, iar pe acoperişul clădirii va exista un heliport H-3, care va găzdui un elicopter, cu cerinţele operaţionale specifice.

Noul spital are la baza conceptul de clădire verde, cu eficienţă energetică ridicată, consum de apă redus, confort interior sporit și emisii reduse de noxe.

 

 

Ne poți asculta și aici: