Ce nu a terminat Beethoven a finalizat Inteligența Artificială. Sau măcar a încercat

V-ați gândit vreodată cum ar suna a zecea simfonie a lui Beethoven (care nu a fost niciodată finalizată) cu ajutorul tehnologiei și a inteligenței artificiale? Ei bine, acest lucru s-a întâmplat luna trecută. Pe 9 octombrie 2021 a avut loc premiera mondială a celei de-a 10-a simfonii a lui Beethoven, în orașul Bonn din Germania. Evenimentul a fost o experiență complet nouă, revoluționară și imersivă, în care muzica clasică e reimaginată cu ajutorul tehnologiei digitale.


De-a lungul vieții sale, Beethoven a compus 9 simfonii (între care a 3-a Eroica, a 5-a a Destinului, a 6-a Pastorala, a 9-a cu finalul Odă bucuriei pe versuri de Friedrich von Schiller, adoptată ca imn oficial al Uniunii Europene). La momentul morții sale, au fost descoperite doar câteva note și schițe muzicale pentru cea de-a 10-a simfonie, însă compoziția nu a fost terminată niciodată.
Moștenirea culturală a compozitorului german Ludwig van Beethoven a lăsat urme profunde asupra muzicii clasice globale și e acum readusă la viață cu ajutorul tehnologiei inovative.
Cu ocazia împlinirii a 250 de ani de la nașterea lui Beethoven în 2020, un grup de experți internaționali în muzică și inteligență artificială și-au propus să finalizeze a 10-a simfonie.
Combinând muzica și digitalizarea, proiectul se adresează nu doar celor pasionați de muzică clasică tradițională, ci și celor interesați de tehnologia modernă, în încercarea de a aduce un strop de inspirație pentru prezent și viitor.


Puteți asculta mai jos rezultatul: Beethoven X: The AI Project în interpretarea Orchestrei Beethoven din Bonn.

Ne poți asculta și aici: