Ce propun designerii pentru Crăciun. Bradul va fi mai frumos cu ornamente din materiale naturale

Cum de Sărbători bradul devine atracția principală a casei, și decorațiunile trebuie alese cu atenție. Designerii ne sfătuiesc să optăm pentru obiecte realizate din materiale naturale, în timp ce artiștii vin cu propuneri inedite.

Sursa foto: Blue Petal

 

În această perioadă, în atelierele din Cluj se lucrează la foc continuu pentru ca decorațiunile create cu migală să ajungă în cât mai mulți brazi. Pe lângă clasicele globuri, în ultimii ani artiștii vin cu tot mai multe propuneri inedite pentru cumpărători. După ce a creat accesorii și căni din porțelan, Szidonia și-a dat seama că ar putea confecționa și ornamente de Crăciun din acest material.

„Într-un an am făcut prăjituri și mi-au rămas formele de tăiat. Și după aceea am zis să încercăm să facem decorațiuni din porțelan, că sigur arată bine. Am vrut să fie altceva, să nu fie glob, ci să fie ceva cu tematică de Crăciun. Sunt ornamente mai speciale, unicat, pentru că fiecare e făcut separat. Și sunt elegante, deoarece porțelanul este un material elegant”, a precizat Szenasi Szidonia.

Și ornamentele realizate din lemn se dovedesc a fi perfecte pentru împodobirea bradului. De trei ani, într-un mic atelier, Daniel Oltean creează decorațiuni care spun povești. Acestea pot fi personalizate în funcție de preferințele cumpărătorului.

„Ne-am gândit să facem ornamentele din lemn deoarece este un material natural cu care noi rezonăm foarte mult. Astfel am zis să venim cu o soluție puțin diferită de ceea ce este în momentul de față pe piață și am început să facem decorațiuni 2D din lemn. Asta înseamnă că am luat un placaj și am început să tăiem pe o mașină laser în funcție de design-ul pe care l-am creat. Realizăm fiecare ornament în funcție de modul în care relaționăm noi cel mai bine cu spiritul Crăciunului, încorporând brăduți, steluțe sau fulgi”, a explicat Daniel Oltean.

Sursa foto: CraftZone

 

Și designerii ne sfătuiesc să alegem ornamente din materiale naturale. Ele pot schimba întreaga atmosferă, explică Adrian Balcău.

„Să nu folosim ornamente din plastic sau beteală. Ornamentele pe care le alegem să fie din materiale naturale – din lemn, hârtie, pene, dar și sticlă sau ceramică. Pe lângă faptul că în acest fel avem și grijă de mediu, bradul arată mult mai frumos și mult mai cozy. În plus, dacă îți iei obiecte din materiale naturale șansele sunt că o să fie și obiecte mai rare”, a precizat designerul Adrian Balcău.

Cei care preferă decorațiunile tradiționale pot opta pentru globurile pictate manual cu peisaje sau personaje specifice sărbătorilor. Sute de mii de astfel de globuri ajung în fiecare an pe brazii din întreaga lume tocmai dintr-o fabrică din Cluj.

Ioana Pîrlea

Materialul difuzat la EBS Radio

 

Ne poți asculta și aici: