Mai întâi pandemia și acum evenimentele din Ucraina ne-au ținut și ne țin cu sufletul la gură. Copiii sunt expuși și ei avalanșei de informații, care îi pot îngrijora și chiar panica inclusiv pe părinți. Psihologii Alina Dinuță și Alina Rotaru au vorbit la Forum EBS despre ce și cum comunicăm cu copiii în contexte sociale dificile.

În ce măsură trebuie filtrate informațiile care ajung la urechile sau ochii copilului? Cum poate fi menținut tonusul pozitiv al copilului? Cât de importantă este starea părintelui într-o situație socială dificilă? au fost câteva din întrebările la care realizatorul emisiunii, Ovidiu Cornea, a căutat răspunsuri alături de invitatele sale.
Încurajarea copilului în practicarea activităților care îi fac plăcere și descoperirea unora noi, chiar împreună cu părintele, este o metodă constructivă de distragere a atenției copilului de la realități care îl pot copleși, a spus Alina Dinuță, psiholog în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, specialist în consilierea minorilor.
Copilul nu trebuie privat de cunoașterea realității din jur, dar esențială în comunicarea mesajelor este starea părintelui, care trebuie să nu se lase el însuși copleșit de evenimentele înconjurătoare, a subliniat Alina Rotaru, psiholog clinician, psihoterapeut și consilier școlar.
Cele două invitate au mai vorbit și despre experiențele încercate de copii în pandemie, importanța păstrării rutinei copiilor și echilibrul interior al părintelui.
Ascultați mai jos întregul dialog: