Cluj-Napoca a fost sub două valuri de căldură, cu temperaturi de peste 30 de grade, atât săptămâna trecută, cât și ieri și azi, cu maxime de până la 33-34 de grade, dar cea mai ridicată temperatură “istorică” din oraș a urcat până aproape de 40 de grade.
Dacă în privința celor mai scăzute temperaturi din oraș coborâm în istorie până în anii ’60, în privința celor mai ridicate valori cercetarea merge mult mai aproape. Astfel cea mai ridicată valoare a termometrelor din ultimii 60 de ani la Cluj-Napoca a fost în urmă cu “doar” 9 ani, în 25 august 2012: 38.5 grade. În fapt este recordul absolut al celei mai ridicate temperaturi absolute la Cluj-Napoca, după cum se poate vedea și AICI.
A fost un an cu 10 zile cu temperaturi de peste 35 de grade.
Nu e întâmplător că temperatura cea mai ridicată din istoria măsurătorilor meteo la Cluj-Napoca a fost consemnată relativ recent, ne-a explicat meteorologul Narcis Maier, șeful Serviciului de Prognoză de la Centrul Meteo Transilvania Nord.
Zece zile cu peste 35 de grade
Asta întrucât, este general admis, în comunitatea de specialitate, că temperatura aerului a suferit o încălzire generală în țara noastră, din anii 2000, ca urmare a încălzirii globale. Graficul de mai jos ilustrează evoluția respectivă.
“Am avut cel puțin 15 zile cu temperaturi peste 30 de grade (în Cluj-Napoca) începând cu anii 2000, în aproape toți anii, cu câteva mici excepții, față de anii ‘60, ‘70, ‘80 sau chiar ’90, în care avem doar câte 3-4 ani unde sunt temperaturi peste 30 de zile timp de 15 zile. În 2012, spre exemplu, am avut peste 10 zile cu temperaturi cu peste 35 de grade. A fost unul din cei mai călduroși ani, temperaturile au trecut de 30 de grade în peste 50 de zile”, ne-a spus Narcis Maier.
În privința lunii iunie, cea mai ridicată temperatură la Cluj-Napoca a fost în anul 2002, 35.9 grade Celsius. Va1lul actual de căldură nu este neobișnuit fie și pentru prima lună din vară, chiar dacă valorile cele mai ridicate se consemnează în iulie și august.
După cum se știe, temperatura resimțită este influențată și de umiditatea din aer, mai exact de indicele de disconfort termic, care devine alarmant când trece de 80 de unități. Din fericire, cel puțin în zona Clujului, o căldură excesivă absoarbe și umiditatea, astfel că o temperatură de aproape 40 de grade spre exemplu, este puțin probabil să fie asociată cu un indice de disconfort care să depășească pragul limită.
Pe de altă parte, temperatura este măsurată oficial în stații situate la 2 metri deasupra solului, cu front de soare, astfel că în fapt, la nivelul asfaltului încins temepratura efectivă este mai ridicată.
Furtuni și alte precipitații
După acest nou val de căldură, vremea se va instabiliza începând chiar de astăzi, miercuri și chiar se răcorește în weekend.
De altfel meteorologii au emis o avertizare de Cod portocaliu de vijelii, grindină și ploi abundente, din 30 iunie ora 14, până joi 1 iulie ora 6.
„Începe să se instabilizeze, încep din nou apară furtunile, iar de vineri apare și o răcorire, scăpăm iar de căldură, dar vin precipitații, în special după-masa și vara. După asemenea valuri de căldură, se schimbă masa (de aer, n.red) și furtunile pot fi mai violente, a explicat Narcis Maier.
Ulterior, vor reapărea valurile de căldură, specifice miezului verii.
Ovidiu Cornea
Surse foto: pixabay.com