Cea mai modernă școală pentru elevi cu nevoi speciale din țară se construiește la Cluj. Investiția se ridică la 3 milioane de euro

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă va avea, în premieră pentru o școală din România, o grădină senzorială amplasată pe clădire, dar și un bazin propriu destinat hidroterapiei.

Începe construirea celei mai moderne școli pentru elevii cu nevoi speciale din țară. Consiliul Județean Cluj a semnat contractul de execuție a construcției, care va fi ridicată cu fonduri europene. Valoarea lucrărilor este de peste 14,16 milioane de lei fără TVA.

Proiectul vizează, în principal, demolarea corpurilor de clădire existente și realizarea pe acest amplasamant a unui corp nou, respectiv modernizarea unuia dintre corpurile actuale și amenajarea spațiului exterior.

Noul corp de clădire va avea 3 etaje și va fi structurat pe trei zone cu roluri distincte. Astfel, zona 1 va cuprinde spațiile administrative și medicale, în timp ce în zona 2 se vor afla cele aproximativ 32 de săli de clasă și laboratoare și grupurile sanitare.

În ceea ce privește zona 3, aceasta va fi compusă din bucătarie și sala de mese, dar și din spațiile pentru activități sportive și de terapie.

Zonă de relaxare pentru specialiștii care lucrează cu copiii

Noul sediul va dispune, în premieră pentru România, de o grădină senzorială amplasată pe acoperiș precum și de un spațiu special destinat hidroterapiei. Mai mult, specialiștii din cadrul instituției vor avea o zonă de relaxare special concepută pentru prevenirea apariției sindromului de epuizare profesională.

În curte va fi amenajat un loc de joacă și pentru activități în aer liber, spațiul verde urmând a fi complet reamenajat, inclusiv prin replantarea de noi arbori. Școala oferă asistență educațională pentru copii cu deficiență mintală moderată și severă și pentru cei cu tulburări din spectrul autist.

Lucrările vor începe în perioada imediat următoare și trebuie finalizate în 2 ani de la data emiterii ordinului de începere.

„Ceea ce este cu adevărat îmbucurător e faptul că le vom oferi elevilor clujeni cu nevoi speciale condiții la standarde europene. Cu ajutorul celor trei milioane de euro vom construi o școală specială ultramodernă, cea mai mare și mai bine dotată din România”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

 

Ne poți asculta și aici: