Primarul municipiului Cluj-Napoca spune că situația privind cazurile de COVID-19 este încă sub control, dar autoritățile sunt pregătite pentru scenariul în care numărul de îmbolnăviri ar crește semnificativ în următoarea perioadă.
„Pregătim deja o extensie a Spitalului de Boli Infecțioase, la Medicina Muncii, lângă, pentru a-i putea interna pe cei care au simptome de COVID-19, confirmate prin test. De aceea spun că avem situația sub control și dacă nu vom reuși să ținem situația sub control există riscul să luăm din nou un spitalul precum cel de Recuperare sau altul și să îl transformăm în spital COVID și nu ne vom putea trata de alte afecțiuni pe care le avem, pentru că viața merge înainte și trebuie să ne tratăm și de alte afecțiuni, suferințe pe care le avem”, a spus primarul Emil Boc
La fosta clinică de Medicina Muncii, de pe strada Louis Pasteur, vor putea fi găzduiți peste 30 de pacienți COVID, asimptomatici sau cu forme ușoare, unitatea fiind utilizată deja, la începutul pandemiei, drept centru de carantină, potrivit prefectului Mircea Abrudean.
„Transmitere comunitară extinsă”
În prezent, cele două spitale COVID din Cluj, Infecțioase și Pneumo au o capacitate de aproximativ 200 de locuri, plus 25 de paturi de terapie intensivă. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență analizează ce spitale ar urma să intre din nou în lupta COVID, dacă situația o va cere: „Va trebui gândit pe termen mai lung, astfel că va trebui să fie un spital suficient de mare”, a spus prefectul Mircea Abrudean.
Clujenii s-au dovedit responsabili până acum, dar trebuie să respecte în continuare măsurile de igienă personală și de distanțare fizică, susțin autoritățile. Aceasta în condițiile creșterii numărului de cazuri și în județ, pe fondul măsurilor de relaxare și al testelor cerute pentru vizitarea a numeroase țări, a explicat prefectul:
„Trebuie să fim mai atenți ca până acum pentru că avem o transmitere comunitară extinsă, asta înseamnă că poți lua virusul de oriunde din spațiul public, că vorbim de supermarketuri, de mall-uri, de terase, de transportul în comun și așa mai departe. Este extrem, extrem de important să purtăm mască peste tot, să respectăm regulile de igienă și toate recomandările autorităților. În ultima vreme am intensificat controalele la tot ce înseamnă zone cu expunere mare, au fost sancțiuni destul de multe în ultima vreme, dar până la urmă ține tot de responsabilitatea noastră, a fiecăruia să ne îngrijim de noi și pe cei din jurul nostru”.
La rândul său, primarul Emil Boc recomandă purtarea măștii de protecție și în spațiile publice aglomerate, precum străzi sau parcuri, nu doar în cele închise și în mijloacele de transport în comun, unde este obligatoriu.
Ovidiu Cornea