Cele nouă licee clujene unde toți elevii au luat BAC-ul

Nouă licee din Cluj au avut o rată de promovabilitate de 100% la examenul de Bacalureat din acest an, în rândul absolvenților din promoția curentă. Este vorba de opt unități de învățământ din Cluj-Napoca, cu aproximativ 600 de elevi, respectiv de Colegiul Național Mihai Viteazu din Turda, cu 117 de elevi. 

Lista liceelor din județ cu promovabilitate de 100%, în funcție de numărul de absolvenți:

Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu – un total de 118 elevi

Coelgiul Național Mihai Viteazu din Turda – 117 elevi

Colegiul Național Gheorghe Șincai – 112 elevi

Liceul Teoretic Avcram Iancu – 111 elevi

Colegiul Național Emil Racoviță – 89 elevi

Liceul de Informatică Tiberiu Popovici – 89 de elevi

Liceul Unitarian Janos Zsigmond – 51 elevi

Liceul Teoretic Creștin „Pro Deo” – 22 elevi

Liceul Teoretic Horea, Cloșca și Crișan – 8 elevi

De asemenea, la alte patru licee clujene, Colegiul Național Goerge Coșbuc,  cu 108 absolvenți, Liceul Teoretic Lucian Blaga, cu 98, Colegiul Național George Barițiu, cu 86 și la Liceul Teologic Baptist Emanuel, cu 53, doar câte un elev a picat examenul de Baclaureat.

Jumătate din note, între 8 și 10

Din cei peste 4.400 de elevi care au susținut BAC-ul în județul Cluj,  3.474 de candidați au promovat examenul. Dintre aceștia, 2.271 au obținut note între 8 și 10. Vorbim practic de două treimi dintre candidații admiși, respectiv de jumătate dintre cei prezenți.

„Din numărul celor promovați, 1.156 de medii sunt între 9 și 9.99 și de asemenea 1.119 sunt medii între 8 și 8.99, neluând în discuție cele zece note de 10. Cele mai multe medii la noi sunt medii  foarte mari, medii de peste 8 și ăsta este un indicator foarte important pentru mine, pentru educația oferită în județul Cluj”, a spus șefa Inspectoratului Școlar General al Județului Cluj, Marinela Marc.

12 licee au avut promovabilitate sub 50%

În 51 dintre cele 63 de licee clujene, numărul absolvenților care au luat BAC-ul a fost mai mare decât cel al celor „picați”, rata de promovabilitate fiind astfel de cel puțin 50 de procente. În alte 12 licee clujene rata de promovabilitate a fost, însă, de sub 50%, iar șapte unități sunt din Cluj-Napoca. Este vorba de Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, cu  14 respinși, 13 admiși, Liceul Tehnologic „Alexnadru Borza”, cu  26 respinși, și 21 admiși, Liceul Tehnologic nr. 1, cu  14 respinși și 10 admiși, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, cu  6 respinși și 4 admiși, Ceolegiul Tehnic de Transporturi Transilvania Cluj-Napoca, cu 16 respinși și 9 admiși, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, cu  10 respinși și 3 admiși și Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz, cu  9 respinși și 2 admiși.

„Este nevoie de soluții pentru învățământul tehnologic, vom vedea dacă în acest context, al pandemiei, se va putea face ceva.

„Nu este normal ca elevii aceștia de la licee tehnologice, ca disciplina din profil să fie la alegere, Fizică, Chimie, Biologie, Infoirmatică, asemenea elevilor de la Liceul teoretic, fie că vorbim de Matematică-Informatică, sau de Științe, care au 3-4 poate și 5 ore din acea materie săptămânal, în timp ce elevi de la Tehnologic au 1-2 ore pe săptămână. Nu e normal ca ei să nu dea proba la alegfere a profilului dintr-o disciplină profilului pe care îl urmează la Tehnologic, fie că vorbim de eeconomice,  dacă vorbim de cei de la discipline economice, de la servicii, mecanică, la fel și la Vocaționale. Cred că se impune o reașezare a Metodologiei de Bacalureat și a disciplinelor din care acești elevi să dea examen „, a spus Marinela Marc.

Județul Cluj a avut cea mai mare rată de promovabilitate din țară la examnul de Bacalureat, 77.79%. Rata de promovabilitate raportată la absolvenții din promoția actuală este 83,69%.

 

Ovidiu Cornea

 

 

Ne poți asculta și aici: