Centrul de Deșeuri așteaptă unda verde de la Mediu pentru a deveni funcțional

Prima dintre cele trei subcelule ale Centrului de Management Integrat al Deșeurilor urmează să devină funcțională, în lunile următoare.

Aceasta este deja funcțională din punct de vedere tehnic, dar Consiliul Județean Cluj așteaptă avizul autorităților de mediu pentru a o putea da în folosință. Au fost finalizate, de asemenea, atât drumul de acces, cât și cel din incinta CMID. Într-o primă fază, Centrul va utiliza stațiile de sortare și stația de piroliză de la rampa temporară de depozitare a Primăriei Cluj, respectiv stația de osmoză folosită la vechea rampă de la Pata Rât, închisă recent. Prima celulă a CMID va fi dată în folosință etapizat – o primă subcelulă, din cele trei, va fi deschisă inițial – și va avea o durată de viață de 15 ani, potrivit autorităților județene.

„Acest proiect are termen legal, contractual, abia anul 2020. S-a intrat într-o întârziere față de ceea ce noi ne așteptam. Se lucrează și în această perioadă, s-au făcut pași importanți în ceea ce privește celula cu cele trei subcelule, prin refazare s-a demarat și s-a construit o celulă mai mare decât cea prevăzută inițial, va avea termen și viață mai lungă decât era prevăzut inițial în proiect. Vom intercala și proiectul Primăriei pentru a putea închide și rampa temporară a Primăriei, pentru a putea să închidem și rampa temporară a Primăriei, care în momentul de față funcționează până va intra în funcțiune CMID-ul. Ne dorim să închidem cât mai repede acest subiect și să dăm în funcțiune prima subcelulă”, a declarat pentru EBS Radio președintele Consiliului Județean Cluj, alin Tișe.

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor va fi operat temporar de către o regie de stat, până la organizarea unei licitații în acest sens. Aici vor fi preluate toate deșeurile din județ, preselectate în stațiile de transfer existente deja. Până la finalizarea licitației care va împărți în trei loturi ridicarea deșeurilor din județul Cluj, transferul și depozitarea gunoiului se va face de către operatorii contractați deja de autoritățile locale din fiecare oraș, respectiv comună.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: